Цьогоріч представництво ООН допомогло 125 тисячам жителів Сумщини

06.12.2023

Подальшу допомогу та майбутні напрямки співпраці перший заступник голови Сумської обласної військової адміністрації Тарас Савченко та заступник голови Олена Бойко обговорили з делегацією Представництва Управління Верховного Комісара ООН в Україні у справах біженців.

Попри зміну координаційних функцій та передачу Сумщини із зони відповідальності саб-офісу УВКБ ООН у місті Дніпро до польового офісу у Києві, міжнародні партнери залишаються в області, продовжують реалізацію діючих ініціатив та планують нові проєкти.

Як зазначив під час зустрічі Голова саб-офісу в м. Дніпро Октавіан Мохореа, за всіма компонентами УВКБ ООН протягом 2022 року допомогою було охоплено 65 тисяч жителів області, у 2023 – кількість отримувачів допомоги зросла вже до 125 тисяч.

Разом із партнерами організація працювала у напрямку екстреного гуманітарного реагування, здійснення грошових виплат, видачі продуктових наборів, забезпечення потреб прикордонних громад у відновленні пошкодженого ворогом житла, допомоги ВПО, їх юридичного та правового захисту, соціальної та психологічної допомоги тощо.

На наступний рік зарубіжні партнери планують продовжити налагоджене співробітництво, а також мають наміри розширити співпрацю та стартувати з новими проєктами. Зокрема вони озвучили ряд ініціатив, які розглядають для локальної реалізації у якості пілотів. Це стосується, зокрема, зведення модульного житла для переселенців, ремонт будинків для заселення, допомога будматеріалами та послугами у відновленні об’єктів соціальної інфраструктури тощо.

Як прокоментував Тарас Савченко, Сумська область безмежно вдячна міжнародним донорам за системну підтримку громад і жителів області в умовах воєнного стану. В області налагоджено ефективну співпрацю з міжнародними організаціями, тож є потреба і бажання продовжувати співробітництво і розширювати його, в тому числі і в розвитковій складовій.

«Сумщина – одна з небагатьох регіонів, яка навіть в умовах війни розробила Стратегію відновлення та розвитку економіки, де чітко визначила пріоритети. Тож, якщо у донорів є можливість впровадження саме розвиткових соціально-економічих проєктів на території нашої області, ми готові розглядати пропозиції та рухатися разом з вами вперед», – зазначив він.

У контексті зміни організаційної структури Олена Бойко наголосила також на необхідності збереження кола партнерів, які наразі залучені до реалізації проєктів. Це вкрай важливо, щоб не створити певний вакуум у наданні послуг та не звузити обсяг задекларованої міжнародної допомоги.

Узгодження подальших кроків, обговорення поставлених цілей та конкретних проєктів буде здійснюватися системно під час двосторонніх координаційних зустрічей та консультацій.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: