“Була сім’я і за один рік не стало”. Історія родини з Сироватки на Сумщині

08.12.2023

Родина Савченків жила в Нижній Сироватці Сумського району. Незадовго до вторгнення померла мати, у лютому 2022 батько і син пішли добровольцями та загинули на бойових завданнях. 

Родинне поховання сім’ї Савченків на кладовищі села Нижня Сироватка. Батько, мати та син пішли практично один за одним. Першою померла мама, за пів року до вторгнення. Про це розповів родич родини Сергій Малюк.

“Була сім’я і за один рік, не стало. Жінка трагічно загинула. А 1 березня 2022 року трагічно загинув чоловік, Савченко Володимир Павлович. Денис Володимирович пішов, у теробороні був у Нижній Сироватці в нас. За власним покликом серця пішов до лав ЗСУ. Теж загинув, в боях під Херсонщиною, — говорить Сергій Малюк.

Володимир Савченко у перші дні вторгнення разом із сином Денисом приєднався до нижньосироватського руху спротиву.

“Його було хоч прив’язуй. Він і хвилини не сидів. Ще тільки танки йшли на Сироватку, і він вибігав серед ночі туди до магазину, рахував, скільки танків”, — додає Надія Малюк.

1 березня 2022 року Савченки брали участь у бойовій операції у складі групи добровольців. Про той день розповідає один з учасників подій Вячеслав Суспіцин, сільський голова Нижньосироватської сільської ради.

“Поверталася Кантемирівська танкова дивізія, перша рота виходила через Сироватку. І ось ця група, разом із сумськими ТРО, наших було 27 нижньосироватських хлопців, сумчан було 17 чоловік, дали бій. Володю Савченка відправили в сторону 70-го кілометра, трішки далі від бою, у напрямку Сироватки, щоб можна було спостерігати. Володя загинув від пострілу танку, від осколкових поранень”, — розповідає чоловік.

У тому бою, говорить Вячеслав Суспіцин, загинула одна людина, це з’ясували, коли всі повернулися на місце збору.

“Володю забрали автомобілем з поля. Денис вже знав, він же був з нами поруч, що загинув його тато. Це була воля Дениса, ховати в той день. Зв’язавшися з поліцією для того, щоб вони виїхали, зафіксували смерть від поранень, було надано роз’яснення: “Ви сфотографуйте. Ми до вас їхати не будемо, у вас стріляють, пришлете нам фотографії”. Проводили ексгумацію вже пізніше, коли тут стало тихо і всі відповідні служби повернулися на Сумщину”, — додає чоловік.

“Того ж числа поховали, 1 березня, під обстрілами. Подзвонили з сільради, щоб найменше людей було, бо снаряди літали. Вони тут стояли, ось три кілометри від нас, тут гоготіло все”, — згадує про той день родич сім’ї Сергій Малюк.

Після загибелі батька Денис Савченко записався до лав Збройних сил. На передовій прослужив кілька місяців, розповідає сільський голова Нижньосироватської сільської ради. Додає: “Повністю обдумано Денис зі своїм другом Льошкою Рибалко пішли у штурмовики добровільно. 9 жовтня загинув Денис Савченко, а Льошка Рибалко перед цим за 5 днів теж загинув”.

Пам’ятники загиблим захисникам встановила сільська рада. Денису Савченку було 27 років. На згадку про нього у сім’ї його тітки Надії збігають випускний альбом племінника.

“Денис був дуже такий оптиміст. Він дуже любив друзів, дуже любив спорт, він жив ним просто”, — згадує племінника Надія Малюк.

У сім’ї Малюк також зберігають нагороду Володимира Савченка, яку він отримав посмертно.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: