У Сумах пропонують встановити сортувальну лінію прямо на сміттєвому полігоні

09.12.2023

Ще влітку департамент захисту довкілля та природних ресурсів Сумської ОДА презентував Регіональний план управління відходами до 2030 року, що розроблений на вимогу нового закону «Про управління відходами».

Згідно з ним, наша область поділена на 3 кластери: Сумський, Конотопсько-Роменський та Шосткинський. Документ передбачає по одному полігону в кожному кластері зі створенням розгалуженої інфраструктури об’єктів та логістикою, в тому числі – сміттєпереробними заводами та сортувальними лініями.

Мета – до 2030 року зменшити кількість сміття, що захороняється, на 40% (зараз це 97%), скоротити кількість сміттєвих полігонів на Сумщині (наразі налічується 165 сміттєзвалищ і полігонів) та, відповідно, збільшити відсоток відходів, які будуть відсортовуватися й відправлятися на переробку.

Будівництво сміттєпереробних заводів передбачено у Сумському та Конотопсько-Роменському кластерах. Вони можуть бути або сміттєспалювальними, або механіко-біологічного оброблення. Останній передбачає сортування і переробку, в тому числі на РДФ-паливо, яке використовують для виготовлення цементу та палива для котелень.

Окрім цього, в кожному кластері передбачено створення сміттєперевантажувальних станцій, сміттєсортувальних ліній, пунктів підготовки вторинної сировини, майданчиків для компостування.

У департаменті інфраструктури міста Сумської міської ради на даний час триває розробка місцевого плану управління відходами на базі регіонального плану. Там вважають, зокрема, що в Сумському кластері сортувальна лінія має бути встановлена саме на діючому полігоні ТПВ в селі Великий Бобрик, який наразі експлуатує КП «Чисте місто».

По-перше, повідомляють на підприємстві, це допоможе оптимізувати логістику, адже перевізникам сміття не потрібно буде перевозити його кілька разів – спочатку до себе на базу для сортування, а потім залишки на полігон для захоронення. Це значно скоротить їхні витрати.

По-друге, якщо всі відходи будуть прийматися на полігоні, можна буде бачити повну картину щодо об’єму та складу твердих побутових відходів, а отже – визначитись, в якому напрямку краще рухатися далі в питанні сортування, переробки та утилізації.

На встановлення сортувальної лінії на полігоні потрібно близько 150-160 тис. євро (в залежності від потужності). До речі, вже зараз існує нагальна потреба у придбанні шредера (це апарат для подрібнення будівельних та великогабаритних відходів), на даний час він коштує 7-8 млн грн. Подрібнення дасть можливість зменшувати об’єм відходів, які захороняються, а саму подрібнену фракцію використовувати для пересипання шарів сміття.

Таким чином, на базі полігону фактично планується створити комплекс по сортуванню, переробці та захороненню твердих побутових відходів. Та попередньо необхідно вирішити питання з енергозабезпеченням полігону: за розрахунками департаменту, на це потрібно приблизно 12-15 млн грн.

Згідно з регіональним планом, фінансування таких проєктів буде змішаним, а саме – з бюджетів громад, області, природоохоронного фонду, за рахунок державного фінансування. Також це можуть бути кошти міжнародних організацій, партнерів, інвесторів, кредити Європейського банку реконструкції та розвитку.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: