Охтирчани борються за те, щоб місто віднесли до територій, де велись активні бойові дії

10.12.2023

Підприємці Охтирки, що входять до ГО “Діалог”, ініціювали зустріч з міським головою, щоб обговорити проблему, чому влада не визнає активні бойові дії, які розпочалися тут з першого дня війни. Наразі, наказом Мінреінтеграції № 309 від 22 грудня 2022 року визначаються три варіанти: території активних бойових дій, можливих бойових дій і тих, які перебували в окупації. Нині Охтирка віднесена до території можливих бойових дій.

Підприємець Олександр Дикий пояснює, чому з таким статусом він не згоден: “Вибуховими хвилями, ракетами, було пошкоджене майно, обладнання. Є певні правові наслідки, які викликають додаткові затрати по податках, додаткові затрати по визначенню шкоди. Треба вносити коригування у попередні накази, що не було зроблено військовою адміністрацією”.

Олександр Дикий. Фото: Суспільне Суми

Навесні 2022 року місто пережило численні артобстріли та авіанальоти. Останній був зафіксований 17 травня 2022 року. 5 ракет влучили у сектор між центральною частиною та мікрорайоном Дачний. Підприємці переконані, що щонайменше до цієї дати в Охтирці велись саме активні бойові дії, говорить Олександр Дикий.

До кінця 2022 року підприємці не сплачували податків, а коли у грудні Мінінтеграції не внесло місто до зони активних бойових дій, підприємцям нарахували податки за весь 2022 рік.

За словами міського голови Павла Кузьменка, він розуміє, що в разі надання місту статусу території, де велись активні бойові дії, міський бюджет втратить деяку суму від ненадходження податків. Проте готовий підтримати підприємців, додає Кузьменко.

Павло Кузьменко. Фото: Суспільне Суми

“Багато прорахунків не нами, а військовою адміністрацією було зроблено у 22-му році. І там де ми мали вплив — ми вирішували питання. Один з тих наслідків, що громада не віднесена до зони бойових дій: податкова нарахувала податки тим підприємствам, які не працювали або були зруйновані”, – зазначає Павло Кузьменко.

“У 2022 році Охтирська громада перебувала в переліку бойових дій, який визначався наказом Міністерства реінтеграції № 75. А вже при формуванні нового переліку взагалі не було включено в жодний підрозділ даного переліку. Тепер ми за ініціативою виконавчого комітету, міського голови і громадських організацій направляємо звернення в тому числі з пропозицією визначити нас, як це було визначено в наказі міністерства реінтеграції № 75 — до певного розділу цього переліку як активних бойових дій з відповідними приведеними датами. І залишення нас в зоні можливих бойових дій”, – зазначає керуючий справами виконкому Володимир Гуць.

Володимир Гуць. Фото: Суспільне Суми

За інформацією міського голови Павла Кузьменка, більше 100 об’єктів у місті, що належать підприємцям, під час обстрілів були зруйновані або пошкоджені. Суспільне направило запит до обласної військової адміністрації з питанням: чому Охтирку навесні 2022 року не визнано територію активних бойових дій і як це можна виправити.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: