Безоплатні дрова від благодійників: хто отримає на Сумщині

11.12.2023

440 жителів Білопільської громади отримають безоплатні дрова від Міжнародного комітету Червоного Хреста. За словами голови Білопільської міської ради Юрія Зарка, це одна третя від потреби. Наразі почали видавати деревину жителям прикордоння, що потрапляють в зону відселення.

Деревину нададуть найбільш вразливим верствам населення Білопільської громади, пояснює голова міської ради Юрій Зарко: “Кожен мешканець, який проживає на цій території. Це частково ВПО з цього села, там з Рижівки, Павлівок, Ободів, які живуть у Воронівці, Куянівці, Ганнівці Вирівській — це теж кілька родин. І також до 100 родин — це місто Білопілля, але це сім’ї загиблих, сім’ї, де є поранені, зниклі безвісти, ті, що в полоні. Таким чином прикордоння у нас буде забезпечене, але, це на превеликий жаль, приблизно одна третя від тієї потреби, яка нам треба і одна третя від того, що було в минулому році”.

Наразі дрова завозять в села, які найбільше постраждали від обстрілів російських військових. У Гуринівському старостаті таких десяток. Одне з них Новоіванівка. Газу тут немає, тож люди розраховують на підтримку від благодійників, розповів кореспондентам Суспільного голова Білопільської міської ради Юрій Зарко.

Село Новоіванівка розташоване за п`ять кілометрів від кордону з Росією. Тут, за словами старости Гуринівського старостату Юлії Яценко, залишаються жити 16 родин, які не планують виїжджати.

Минулого року до 115 дворів Гуринівського старостату завезли по 5 кубометрів дров на родину, цього року державна програма з забезпечення населення безоплатними дровами, поки відсутня, тому почали завозити дрова від Міжнародного комітету Червоного Хреста. “Буде завезено абсолютно всім тим, хто живе в цьому селі. А також в сусідньому селі, яке знаходиться на такій же відстані від Росії, тільки трохи дальше і воно не ввійшло до зони евакуації. Там проживає 10 родин і їм також буде завезено ці дрова”, — зазначила Юлія Яценко.

Місцева жителька Лариса живе у громаді, яка належить до зони бойових дій, але безплатних дров ще не отримала. “В тому році було, тільки у березні. А цього року повинні привезти, але ще немає. На місяць цих дров вистачає, на сто квадратів давали 4 куба, але нам його не вистачило, купували ще 3 машини”, — говорить жінка.

Пан Олександр розповідає: йому теж обіцяють завезти безоплатні дрова. Чоловік мешкає у Новоіванівці 30 років і, попри системні обстріли, домівку кидати не хоче. “Стріляють сильно, якби ж не стріляли, було б нормально. Буває таке, що на тиждень разів 3 літають снаряди. У ставку рибу поглушили”, — ділиться чоловік.

Провідний інженер з лісосировинних ресурсів Північного лісового офісу ДП “Ліси України” Сергій Івашкін розповідає: минулого року, за допомогою субвенцій від держави з лісництв Сумщини доправили мешканцям понад 25 тисяч кубометрів дров. “На цей рік у нас вже створено залишок у розмірі близько 45 тисяч метрів кубічних деревини, якою можна забезпечувати в подальшому населення для опалення, але сьогодні, на жаль, не врегульоване питання, щодо надання таких послуг”, — сказав чоловік.

За словами Сергія Івашкіна, цьогоріч звернень від держави, щодо обрахунку потреби безоплатних дров для прикордоння до Північного лісового офісу держпідприємства “Ліси України”, поки, не надходило.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: