Багатодітна родина побоюється виселення з придбаного житла на Кролевеччині

14.12.2023

Родина Акуленків із п’ятьма дітьми виїхала з села Чуйківка, яке розташоване у п`ятикілометровій зоні вздовж кордону. Сім’я з травня 2023 року живе у селі Буйвалове Кролевецької громади, де вирішила придбати будинок. За їхніми словами, вони віддали майже половину умовленої суми, потім у власниці будинку попросили показати документи. Тепер їм погрожують виселенням,  розповіла  багатодітна мати Світлана Акуленко.

Родина вирішила виїжджати з Чуйківки, коли військові РФ почали обстрілювати село постійно, розповіла пані Світлана.

“Ми вже тут залишаємося, нам туди повернутися в Чуйківку немає ніякого резону, бо там гупають щодня і летить дуже близько”, – зазначила багатодітна мати.

У родині п’ятеро дітей. За словами Світлани, усі мають інвалідність. Найстаршій Анюті — 15 років, меншому Михайлу — 8 років.

“Він у нас майже весь час лежить, берем його ненадовго, бо не витримує дитинка, йому дуже важко”, – пояснила жінка.

Переїхали у Кролевецьку громаду, бо тут навчається брат Світлани. З пошуком житла допоміг голова громади. Забрали з собою і все господарство.

“15 травня ми їхали вже оформляти ВПО і заїхали в сільську раду оформити розписку. Я її написала, потім прийшла власник, підписала, наче її все влаштувало, наче все нормально. Я платила щомісяця кошти, але я купувала будинок з документами, так як мені пояснювали за 60 тисяч. Потім мені сусідка сказала: “Свєта, спитай документи, бо, мабуть, їх немає”, – згадала жінка.

Починаючи з травня Світлана виплатила власниці 25 тисяч гривень, але у листопаді вирішила не віддавати гроші, аби їй показали чи дійсно є документи на будинок. Після цього їхня сусідка, яка є знайомою власниці будинку, почала погрожувати, як пояснила Світлана.

“Почалися крики, почалися погрози, що ми тебе виселимо. Перед цим був анонімний дзвінок у поліцію, що мій чоловік у центрі села ходить зі зброєю вогнепальною, а у нас її взагалі просто немає”, – розповіла Світлана.

Власниця будинку Віта Адебекова зазначила, що купували цей будинок разом з чоловіком, документів зробити не встигли. Коли ж оформлювали розписку зі Світланою, то мова про них не йшла. Виселяти родину нині не планує, бо й сама залишилась із двома дітьми.

“Вона в травні-місяці як заселилась, я у квітні-місяці чоловіка поховала, ви розумієте, що це таке. Я 8 місяців чекала з війни, він безвісти пропавший був. Я купувала за 80 тисяч, хазяїн мені скинув за 60, тому що я сама буду документи робити. Так само я їй сказала. Ну а зараз вона вже два місяці не платить, я ж не виганяю її, хай живе. Буде совість — хай платить. Не хоче — хай не платить, хай проживає до літа, хай шукає собі хату”, – розповіла власниця будинку.

За словами пані Віти, повертати гроші вона не збирається — виплачені 25 тисяч врахує за проживання. Староста села Юрій Замула розповів, що радив родині оформити документи за власні кошти, зв’язавшись із власником будинку.

“Та людина, яка продала Віті, вона також купила цей будинок без документів, але той хто продавав — він спадкоємець. Він на той час як продавав будинок скинув їй суму 20 тисяч, так як на оформлення будинку. Тепер же можна, щоб цей Віктор оформив на себе, а потім на Віту житловий будинок”, – пояснив староста села Юрій Замула.

Аби питань, таких як у родини Акуденків не виникало, перш ніж платити гроші за житло, необхідно звертатися до нотаріуса, як радить адвокатка Ольга Думал.

“З документами, що підтверджують право власності на нерухомість потрібно прийти до нотаріуса і перевірити — чи насправді та людина, якій ви маєте намір в подальшому сплачувати свої кошти, являється реальним власником цієї нерухомості, чи все в порядку з документами. Якщо це сплачуються кошти готівкою, то від власника береться розписка, що це в рахунок того договору купівлі-продажу було сплачено таку-то суму, згідно з умовами договору. Потрібно обов`язково мати на руках документ, що підтверджує, що ви сплачуєте кошти і за що. Такий документ посвідчується у нотаріуса”, – пояснила адвокатка.

Ольга Думал додала, що той договір, який уклала родина Акуленків, не є дійсним. Він має бути посвідчений нотаріусом. Свою правоту сім’я може доводити у суді.

Поки у родині вирішують чи звертатись до правосуддя, Світлана додала, що поживши в цьому будинку пів року зрозуміла — він затісний для їхньої родини та холодний. Жінка хотіла б підшукати інші варіанти, а в цей будинок перевезти з кордону батьків, які залишаються у Чуйківці.

“Я готова платити кошти, але має бути гарантія, що я виплачу і не прийде якийсь чоловік і скаже: “Це моя хата, виселяйтеся”. Але ж мені аби куди було виселитися, я б виселилася, але куди”, – зазначила пані Світлана.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: