Біатлоніст із Сумщини допоміг збірній взяти “золото” на юніорському Кубку IBU

15.12.2023

П’ятнична програма міжнародних біатлонних стартів розпочалась зі змішаної естафети на другому етапі Юніорського кубку IBU в італійському Ріднауні.

Українські тренери, як і більшість провідних збірних, зробили очевидну ставку саме на класичний мікст, відрядивши у цю гонку наші найкращі юніорські кадри, пише biathlon.com.ua.

Розпочинали естафету хлопці, і стартер збірної України Степан Кінаш на першому колі обрав досить обережну тактику – на перший рубіж прийшов в середині пелотону. Однак відстрілятись без додаткових патронів це не допомогло – в лежці харків’янин припустився однієї хиби. На виході зі стрільбища Кінаш опинився в 6-ти секундах позаду лідерів, тож на другому колі довелось вмикати швидкість, і перед другим рубежем він фактично був вже у чільній групі.

Однак цього року Степан постійно використовує таку тактику – спокійного початку та підвищення темпу на наступних колах, тому це прискорення не «вилізло йому боком» під час стійки – також лише один промах, в той час як у суперників помилок було досить багато: приміром, збірна Швейцарії, яка на той час йшла другою, заробила тут коло штрафу. Після другого рубежу українець вийшов у лідируючій зв’язці з італійцем Давіде Компаньйоні, а до фінішу першого етапу легко відірвався від суперника і передав естафету першим з запасом у чотири секунди. Цікаво, що прискорення Кінаша вийшло таким потужним, що вже після першого етапу в межах однієї хвилини з нашою збірною лишались тільки вісім команд-суперниць з 30-ти збірних, що стартували. В цей момент українські вболівальники певною мірою змогли відчути себе норвежцями.

Нашому Владиславу Чихарю, який прийняв естафету, потрібно було підтримати лідерський імпульс команди. І з зим завданням представник Сумської області впорався просто блискуче, при тому що його основним конкурентом був одна з зірок цьогорічного Юніорського кубку – італієць Нікола Бетемпс! Два стрімких вогневих рубежі від українця без єдиної помилки усього за 52 секунди – і на трасу Чихар вийшов у 24 секундах попереду суперників, віддавши до фінішу етапу лише три секунди переваги.

Причому тепер основним переслідувачем стала не Італія, а Німеччина: Бетемпс «закопався» на стійці, використавши три запасних патрони, в той же час Леонард Пфунд стріляв так само чисто, як і наш Владислав, і вивів німців на другу позицію. Італія залишилась третьою – і саме ці дві команди перед жіночою частиною гонки були в межах хвилини з нашою командою! Вже далі команди Швейцарії та Франції, що боролись за четверте місце, робили це на відстані 1:24!

Третій етап Олександра Меркушина так само завершила першою.

Позаду ж збірної України значних змін не відбулось: німкеня Альма Сігізмунд була досить швидкою, але не надто влучною і швидкострільною, тому на фініші етапу поступалась нашій команді 32 секунди. Італійка ж Астрід Плош зберегла третє місце лише завдяки стовідсотковій стрільбі, а також тому, що француженка, яка її активно наздоганяла, після стійки пішла на коло штрафу. Втім на передачі естафети між Україною та Італією вже була прірва у 1:09.

Для Олени Городної сьогоднішній етап – скоріш за все, перше таке потужне випробування на міцність у кар’єрі. Навіть старти на Кубку світу не були таким тягарем відповідальності за результат. На трасі львів’янка навіть трішки збільшувала перевагу над німкенею Аліною Нуссбікер, а ось стрільбу лежачи провела не надто впевнено – але хоча б закрила усі мішені трьома запасними патронами. Втім представниця Німечини також була не ідеальною, тому відстань між двома претендентками на перемогу зменшилась тільки на 10 секунд.

Друге коло Городна пройшла трішки повільніше, виправляючи помилку старту етапу, зате стійку відпрацювала бездоганно! І хоча Нуссбікер також відстрілялась з п’яти, 20 секунд переваги нашої команди виглядали цілком комфортно. І як не намагалась німкеня відігратись на останньому колі, Олена цілковито контролювала ситуацію і прийшла до фінішу першою!

Перша перемога України у біатлонному сезоні! Браво, команда! Це блискучий успіх спортсменів, тренерів, осблуговуючого персоналу й усіх, хто причетний по підготовки нашої молоді. Залишається побажати, щоб цей успіх став імпульсом для подальших перемог і подіумів – бажано і на головних стартах для наших біатлоністів )

Бронзу все ж довезли до фінішу італійські юніори – Фабіана Карпела була влучнішою за французьку суперницю і виграла в неї на фініші 23 секунди.

Змішана естафета

1. Україна (0+7) 1:09:58,2

2. Німеччина (0+7) +13,9

3. Італія (0+5) +51,9

4. Франція (2+14) +1:15,1

5. Словенія (1+13) +3:31,5

6. Чехія (1+11) +3:53,7

В одиночній змішаній естафеті наш Сергій Супрун та Тетяна Тарасюк посіли 13-те місце.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: