Сумський осередок «МИ ТУТ» отримав допомогу для області від польських волонтерів

17.12.2023

Волонтерський рух «МИ ТУТ» відомий багатьом сумчанам. Адже саме небайдужі містяни – звичайні працьовиті бджілки-жінки (є й серед волонтерів і чоловіки) – складають його міцний кістяк, аби разом наблизити Перемогу.

Недарма до назви руху, який став благодійним фондом та розширився до декількох потужних міських осередків, додалася назва «ПІВНІЧНИЙ ФОРПОСТ». Тут кожному є робота: плести маскувальні сітки, костюми, «кікімори», в’язати шкарпетки та теплі пояси, строчити постільну білизну, шити подушки, килимки, сідушки…. Все це обов’язково знадобиться Захисникам на фронті, де зараз не тільки холодно, але й «гаряче».

Допомагають сумчанам і закордонні благодійники, які підтримують не тільки бійців, а й місцеві лікарні. Саме такий потрібний гуманітарний вантаж днями прибув із польського міста Бигдош, який доправили волонтери-благодійники з фундації Diversity. Серед отриманого – інвалідні візки, засоби пересування, годувальні столики, протипролежневі матраци, ортези, памперси, ковдри, подушки, одноразові системи, антисептики.

А все це – завдяки волонтерці «МИ ТУТ», сумчанці пані Людмилі. З польськими волонтерами її пов’язують тісні зв’язки. Жінка ще на початку війни разом із сім’єю виїхала до Польщі, де в Бигдоші живуть її далекі родичі. Вже на третій день Людмилі на очі трапилася об’ява, що місцевий пункт допомоги потребує волонтерів. «Там я пропрацювала до самого повернення в Суми – у травні цьогоріч. Ми робили все: приймали допомогу від поляків, фасували, пакували, розкладали… Ще допомагали нашим біженцям з дітьми, вагітним. Ось такі буси, як цей, що дістався засніженою дорогою до нашого міста, відправляли по всій Україні», – згадує волонтерка.

Пані Люда розповідає, наскільки поляки небайдужі до чужої біди. Гуртуються, допомагають постраждалим та нужденним. Коли ще вирувала ковідна пандемія, звичайні бигдошці підтримували хворих. А коли росіяни вторглися до нашої країни – вже другого дня в місті відкрився величезний хаб допомоги (туди заїжджали величезні фури), який потім розділився на декілька волонтерських центрів. Громадські активісти-волонтери зробили все, аби налагодити масштабну комунікацію та логістичний зв’язок.

Всі ці люди – різні, але вони об’єднані величезним бажанням підтримати тих, хто цього потребує. Наприклад, президент фундації Diversity – доктор наук, медик, викладач в університеті. Є й люди з мерії. «А Юстина, яка очолила гумконвой до Сум, займалася нерухомістю, – продовжує жінка. – Ми з нею ще з перших днів познайомилися в хабі. В Польщі дуже розвинений волонтерський рух, люди допомагають притулкам для тварин, сиротинцям, пансіонатам для літніх людей… Дуже багато надходить допомоги нам, українцям. До хабу приносили та звозили всі необхідні речі, продукти. Також надавали кошти на підтримку матерів з дітьми, оплачували супроводження конвоїв, яких на Україну за майже два роки повномасштабної війни вже відправили біля двох десятків».

Коли Людмила з чоловіком повернулася додому, вона весь час підтримувала зв’язок із Юстиною. Було величезне бажання допомогти рідним Сумам. Польські друзі пішли назустріч! Так з’явилася ідея «прокласти» ще один маршрут. «У вересні Юстина повідомила, що є «вільні» інвалідні візки та деяка «медицина» – ортези, протипролежневі матраци, памперси для дорослих тощо, – згадує сумчанка. – І ось на сторінці «МИ ТУТ» у соцмережах я прочитала, що наші волонтери не тільки виготовляють захисні обладунки та готують передачі для фронту, але й налагоджують контакти з благодійниками. Зокрема, влітку німці серед усього іншого привезли й візки, які потім були розподілені по лікарнях. Тож я подзвонила до очільниці БФ «МИ ТУТ» Лариси Гніденко, разом визначилися з потребою».

З того часу Людмила долучилася до сумського волонтерського руху. Жінка плете для бійців теплі вовняні шкарпетки. Говорить, що без волонтерства – вже ніяк, це стало справою її життя. Польські друзі-волонтери, звичайно ж, не підвели. Спочатку від них Сумам надійшла перша допомога – годувальні столики, які отримали «Новою поштою». А коли вантаж був зібраний, то й усе інше, що замовляли. «Впевнена, що наша співпраця обов’язково продовжиться! – говорить пані Люда. – Це, як і Перемога, моя найзаповітніша мрія!».

У підсумку зморені та щасливі польські і сумські волонтери дуже тішилися, що все вдалося, а на майбутнє – підписали Меморандум про співпрацю між БО «БФ «МИ ТУТ – ПІВНІЧНИЙ ФОРПОСТ» та фундацією Diversity (філія м. Бигдош, Польща).

Очільниця волонтерського руху «МИ ТУТ» Лариса Гніденко вдячна польським благодійникам та вкотре звертається за допомогою до небайдужих сумчан: «Ми продовжуємо займатися тим же – плетемо разом Перемогу! Тож руки нам вкрай потрібні. Працюємо щодня – з 9.00 до 21.00 без вихідних. Разом ми сильніші, долучайтеся! А ще хлопцям до новорічних свят дуже необхідні смаколики: печиво, цукерки, різні солодощі, також чай, кава. Можна приносити й дитячі малюнки, все це ми спакуємо нашим захисникам у посилки».

Кожен може долучитися і допомогти як плетінням, в’язанням, шиттям, так і продуктами та донатами на матеріали. Адреси осередків у Сумах:

– вул. Героїв Крут, 36В (9:00 – 21:00, без вих.);

– пр-т М. Лушпи, 8 (9:00 – 17:00, без вих.);

– вул. Сумської артбригади, 7 (9:00 – 19:00, неділя – вих.);

– вул. Г. Кондратьєва, 140 (9:00 – 17:00, неділя – 9:00 – 16:00, субота – вих.).

Моно 5375 4112 0048 2078

Приват 4149 6090 0393 1575

Рахунок (IBAN): UA873003460000026000000006985

ЄДРПОУ: 44811964

Отримувач: БО «БФ «МИ ТУТ – ПІВНІЧНИЙ ФОРПОСТ»

Призначення платежу: Благодійна пожертва

МФО Банку: 300346

Тел. 050 809-63-31 (Лариса Гніденко).

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: