“Там людські долі”: працівниця архіву про роботу під обстрілами на Сумщині

22.12.2023

9 тисяч документів уціліли в архіві Краснопілля. 19 грудня російські військові поцілили у місцеве офісне приміщення. Тоді пошкодили всі кабінети, крім архіву. Там працює Ніна Гергела.

“Був страшенний обстріл. Я сьогодні тільки приїхала побачити все це. Те, що нам розповідали в телефонних розмовах, я цього не представляла – я побачила на власні очі – це був жах. Приміщення старе, надійне, а вікна чомусь не витримали. Документи всі в порядку, навіть пилиночки не впало. Нам пощастило”, — розповідає пані Ніна, працівниця архіву.

Ніна Гергела працює в архіві на прикордонні 10 років. Тут зберігаються документи сільських рад та установ із 1991 року. Зокрема – дозволи на будівництво, документи на землю або про присвоєння адрес.

Роботи, говорить, вдосталь – за документами люди йдуть щодня попри канонаду, яку чує не вперше, ділиться пані Ніна.

“На жаль, зробили “подарунок”. 24 грудня у нас День архіву. І нас так трошки “привітали” “дружній братній народ”, росіяни (показує жестом лапки — прим. ред.).

Працювати на прикордонні пані Ніна продовжить попри загрозу влучання. Головне, говорить – зберегти документи. А їх в архіві близько дев’яти тисяч.

“Там людські долі. Якщо перевозити – то перевозити документи в першу чергу, а тоді мене”, — додає жінка.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: