Сумські волонтери організували різдвяно-новорічний захід, щоб знайти домівки для собак

24.12.2023

Різдвяна музика, танці, фотосесії й прогулянки з чотирилапими – так у центрі перетримки Сумського товариства захисту тварин проводять передріздвяні дні. Волонтери приймають гостей, щоб познайомити з життям притулку, розповісти історії підопічних і запропонувати забрати їх в сім’ю.

Родина Шевцових додому їде з цуценям. Його волонтери привезли в Суми з міста Курахове Донецької області. “Дуже любимо тварин і хотіли ще одного собаку. У нас є два коти, хомяк і кролик, і собака Арчі. І ще хочемо. У нас свій двір, в приватному будинку живемо, тому собаку більшої хотіли породи, всі в нас маленькі і всі хлопчики, а це дівчинка”, – розповіла Наталія Шевцова.

Родина Шевцових. Фото: Суспільне Суми

Вимушена міграція тварин через війну – поширене зараз явище, — розповіла волонтерка Дар’я Клімова. Покинутими і наляканими пострілами їх регулярно привозять в сумський центр перетримки. Далі треба швидко прилаштувати, щоб таким чином звільнити місце для нових підопічних. “Як тільки почалася повномасштабна війна, у нас був завал. Люди кидають своїх тварин на вулиці, всі виїжджають. На вулиці і порода, і не порода, і коти, і собаки. Місць немає. Це все було дуже складно. Зараз теж везуть з Авдіївки, з Бахмута, з прикордоння”, – розповіла волонтерка.

Роман Ніколаєнко – один із тих, хто завітав в центр перетримки. Про різдвяно-новорічний захід, що тут організували, дізнався з Фейсбуку. “У нас був собачка, але він, на жаль, помер в поважному віці. Прийшли, подивилися, що є собаки з зони бойових дій, які постраждали від війни, як і весь наш народ. Обрали Бону. Лягла до душі”, – розповів сумчанин.

Містянка Анна Ангелова взяла з притулку собаку Джека раніше – на початку грудня. Сьогодні разом із донькою принесли корм для тих, хто ще чекає на свою людину. “Я побачила, що з Авдіївки прибуло 5 чи 6 тваринок. Коли я побачила його очі, я зрозуміла, що це мій пес. Були певні страхи, бо в мене ніколи не було собаки. Я приїжджала знайомитися і взяла”, – поділилася жінка.

Такий захід на території центру перетримки відбувається вдруге, — розповіла співорганізаторка Наталія Рудакова: “Основна ідея була в тому, щоб ми максимальну кількість собак показали людям. Коли ми раніше на фестивалі вивозили, то це 30-35 собак, а решта залишалися тут, і без шансів. А тут ми проводимо екскурсію людям, демонструємо всіх собачок, які контактні, підбираємо за характером, за віком, умовами, в які віддаємо. Більше собак мають можливість поїхати додому”.

Крім знайомства з собаками, відвідувачі фотографувалися в спеціально прикрашеній локації, пили гарячий безалкогольний глінтвейн і брали участь в лотереї.

Наразі на своїх господарів у Центрі чекають 470 собак.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: