На Сумщині відкрили Центр підтримки дітей «Барнахус»

26.12.2023

Сумщина стала десятою областю в Україні, де запрацював Центр захисту та соціально-психологічної підтримки дітей, що постраждали або стали свідками насильства, за моделлю «Барнахус».

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, насильство над дітьми є глобальною проблемою з серйозними довічними наслідками. В Україні проблема насильства над дітьми є доволі гострою. Її актуальність полягає в тому, що вона є комплексною, не прогнозованою та важко розв’язуваною. Коли дитина зазнає насильства, ряд різних суб’єктів, зокрема соціальні служби, медичні заклади, правоохоронні органи, прокурори та судді, зобов’язані сприяти дотриманню прав дитини та діяти в найкращих її інтересах. Наразі ці суб’єкти не завжди працюють злагоджено. Переміщення дитини між установами є складною для неї. Тому в Україні запроваджена модель «Барнахус», де всі служби працюють з дитиною в одному місці з найменшими психологічними для неї травмами. Ця модель на сьогодні визнана кращою практикою із захисту дитини від насильства та подолання наслідків насильства, якого вона зазнала.

Заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук висловив вдячність, що в цей складний час у прифронтовому регіоні, де стоять складні завдання щодо оборони країни, дбають про дітей і піклуються про їхнє майбутнє. «Ви показуєте це своїм прикладом, а не лише на словах. Центр «Барнахус» на Сумщині, як і подібні в Україні, надаватиме потерпілим ще й психологічну підтримку, забезпечуватиме реабілітацію. Його мета – допомогти дитині пережити те, що з нею трапилося. Свідчення дітей у кримінальних провадженнях є важливими у процесі доведення вини кривдників», – зазначив посадовець.

За статистикою, зараз на Сумщині понад 156 тисяч дітей. Не менше 800 дітей в рік страждає від насильства.

У Центрі, що відкрився, є декілька кімнат – для психологічного розвантаження, для роботи з дитиною наодинці, кімната відпочинку, кухня, санітарні кімнати. Є іграшки, солодощі, чай. І все зроблено за такою моделлю, аби дитина могла розслабитися і відчути себе у безпеці.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: