«Вищий пілотаж в кардіохірургії»: Валентина Домінас про роботу Центральної міської лікарні у 2023 році

30.12.2023

Створення центру аритмології, освоєння методів абляції та кріоабляції, встановлення трикамерних кардіостимуляторів, операції по заміні клапанів серця та втручання на коронарних судинах. За рік, що минає, кардіологічна служба Центральної міської лікарні Сум зробила ряд вагомих кроків уперед, аби впевнено називатися центром кардіохірургії на Сумщині.

У 2023 році медикам Центральної міської лікарні вдалось провести ряд операцій на відкритому серці. Це унікальні для Сумщини втручання.

Команда лікарів-кардіологів Центральної міської лікарні

«На сьогоднішній день здійснено 10 оперативних втручань з заміни мітрального клапана. Такі оперативні втручання ніколи не проводились в Сумській області. Виконано 5 аортокоронарних шунтувань – це взагалі вищий пілотаж в кардіохірургії», – говорить директор комунального неприбуткового підприємтсва “Центральна міські клінічна лікарня” Сумської міської ради Валентина Домінас.

І це далеко не єдині досягнення закладу в галузі кардіології. У Центральній міській лікарні відкрили центр аритмології. Він діє на базі відділення інтервенційної кардіології, реперфузійної та інтенсивної терапії. Для лікування порушень серцевого ритму тут застосовують методи абляції та кріоабляції, зазначає директорка лікарні:

«В цьому році нами було придбано апарат для абляції. Уже прооперовано 30 пацієнтів, це досить багато. Всі втручання методом абляції та кріоабляції проведено з гарними результатами».

Іще один напрямок унікальної для Сумщини роботи кардіологів Центральної міської лікарні – встановлення штучних водіїв серцевого ритму.

«Лише в нашому закладі освоєна методика встановлення трикамерного кардіовертера-дефібрилятора. Це досить складна методика. У 2023 році ми встановили 165 штучних водіїв ритму. Я хочу, аби люди, які мають проблеми з ритмом серця, знали, куди їм можна звернутися», – резюмує Валентина Домінас.

У вересні 2023 року в Центральній міській клінічній лікарні відкрили відділення судинної хірургії, де виконують ендоваскулярні та відкриті оперативні втручання.

«Ми зараз маємо фахівця, це завідувач відділення, він єдиний в області проводить оперативні втручання на крупних, тобто на магістральних судинах. Хворі з надважкою судинною патологією, яких, через важкість їх стану, не можна доправити в інші лікувальні заклади, наприклад, Києва, можуть отримати допомогу у нашій лікарні».

Директор Центральної міської лікарні Валентина Домінас разом із керівником Інституту серця МОЗ України Борисом Тодуровим

Успішна робота медичного закладу – це поєднання потужного технічного потенціалу, новітніх методик та кваліфікованого підходу лікарів. Саме віддана робота медиків – запорука ефективності Центральної міської лікарні навіть у складні воєнні часи, говорить її директор Валентина Домінас:

«Я дякую колективу, який працює зі мною, який не покинув містян в часи найважчих випробувань, а залишився на своєму посту. Я щоразу буду це повторювати тому, що це своєрідний подвиг».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: