Законопроєкт під назвою «Про доброчесне лобіювання» зареєстровано: новини Верховної Ради

04.01.2024

Як заявив у своєму Телеграмі, де регулярно публікує новини ВРУ, постійний представник Кабміну у ВР Тарас Мельничук, проєкт Закону під назвою «Про доброчесне лобіювання» було зареєстровано Кабінетом Міністрів України. Посадовець також пояснив, що цей законопроєкт має на меті реалізувати рекомендації Єврокомісії, що були зафіксовані у Пакеті розширення. Також, як зазначив Тарас, законопроєкт можна вважати важливою частиною урядового плану боротьби уряду з олігархією.

Офіційну інформацію шукайте тільки в надійних та перевірених джерелах. На сайті Укрінформ публікуються лише актуальні новини про законопроєкти, що ухвалюються, в розділі Верховна Рада новини.

Створений та зареєстрований документ стане основною правовою засадою розвитку прозорого та законного лобіювання в Україні за прикладом Європейських країн. Він враховує міжнародні практики та стандарти. Також це забезпечить нормативно-правове регулювання взаємодії між органами влади з зацікавленими сторонами та суб’єктами лобіювання. Крім того, такий проєкт повинен встановити прозорі механізми, які будуть регулювати діяльність суб’єктів лобіювання та контролювати її.

Додатково в рамках законопроєкту буде визначена чітка термінологія в сфері лобіювання, а також права та обов’язки, методи впливу, правила поведінки її суб’єктів. 

Більше про те, як розвиватиметься проєкт, а також інші новини Верховної Ради України, читайте в перевірених об’єктивних джерелах — на сайті Укрінформ за посиланням https://www.ukrinform.ua/.

Як вже повідомляли новини Верховної Ради, Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, в своєму Фейсбуці зазначила, що необхідність розробки закону про лобіювання випливає з прагнення відповідати стандартам Європи. Основна мета цього закону полягає у формуванні прозорого ринку послуг в сфері лобіювання. Ольга вважає очевидним, що основна увага має бути приділена зниженню впливу олігархів на управління державою та економікою. Вона також підкреслила, що законопроєкт спрямований саме на досягнення цієї мети та жодним чином не обмежуватиме можливості громадськості.

Також від ВРУ новини є, що передбачено створення спеціального Реєстру прозорості. Адміністрацією реєстру буде займатися Національне агентство з питань запобігання корупції. Законопроєктом зазначено, що доступ до цього Реєстру буде безкоштовний і отримати його зможуть всі суб’єкти. Також в документі вказано регламент звітності суб’єктів лобіювання. Звіти також будуть вноситися до Реєстру.

Нагадаємо, що лобіювання — це цілеспрямований тиск громадськості на владу. Дуже часто це поняття плутають з якимсь негативним явищем, хоча насправді це механізм, який в ідеалі має бути прозорим та допомагати представникам громади просувати свої інтереси та схиляти органи влади до ухвалення бажаних для народу рішень. Щоб спостерігати за тим, як розвивається цей проєкт в Україні, читайте розділ новини Рада на порталі Укрінформ.

Інші новини:

Коментарі: