“Пішли подивимося чи живі сусіди”. Мешканці Юнаківської громади розповіли про обстріл РФ

04.01.2024

Російський снаряд влучив у будинок пенсіонерів у одному з сіл Юнаківської громади. Подружжя вціліло, але отримало контузії. За інформацією обласної адміністрації село обстріляли з “Градів”, загалом зафіксували 5 вибухів.

Юнаківську громаду армія РФ обстріляла 2 січня. У обласній адміністрації повідомили, що це був обстріл з “Граду”, зафіксували п’ять вибухів.

Снаряд проломив дах, стелю та розламав підлогу у будинку літнього подружжя. У сусідніх будинках вибиті вікна та посічені уламками паркани.

“Чуємо зашелестіло, а тоді як гепнуло, клубок іскри, диму. Попадали там з дідом у коридорі, хто знає, що робити. Тоді вже вийшли на вулицю. Проводи лежать усі. Сусід з тієї сторони кричить: пішли подивимося до сусідів чи вони живі чи ні”, – каже Марія, місцева жителька.

Загалом, внаслідок обстрілу пошкоджені п’ять будинків. У найбільш зруйнованому жило подружжя пенсіонерів, розповідає їх сусідка пані Наталія. Жінка нині у лікарні, а господар тимчасово живе у знайомих, бо ні електрики, ні газу у будинку немає.

“Він був у залі, а жіночка, що хворіє, вона була в спальні. Він контужений, він одразу не розумів, сказала Наталія Кисільова”.

Допомагав рятувати пенсіонерів її чоловік Олександр. Його самого, згадує, після того, як встиг сховати сина, вибуховою хвилею закинуло до льоху.

“Ломом зривали двері, тому що вони не відкривалися вже у сусіда. Сусід був що в шоці, а що контужений. Він не розумів що він робить і почали тушити, бо почала горіти стеля”, – говорить Олександр Кисільов.

Сам чоловік працює електриком у селі громади, яке межує з Росією, каже вже двічі мав контузії.

“Ну а що робити, люди живуть, треба пособляти. Страшно, не страшно, а треба. Що робити?” – каже Олександр Кисільов.

Мешканцям пошкоджених будинків надають допомогу від громади та залучають благодійні фонди, розповіла голова Юнаківської громади Олена Сіма.

За час повномасштабної війни російські військові зруйнували або частково пошкодили понад 140 будинків, магазини та дитячий садок. Аби частково відшкодувати збитки людям з бюджету громади виділили у 2023 році 1 млн 140 тисяч гривень. Загалом, за час повномасштабної війни, за інформацією голови, виїхало близько 40% населення, частина – повертається додому.

“У погріб біжимо, у хаті падаємо, де прийдеться, там і падаєш. З дітьми виїжджають, діти ж бояться, це ми сидим та і все, живемо далі. Тільки ж віримо у перемогу, ми ж надіємось все буде добро перемагати”, – каже Юрій Хаєцький, місцевий житель.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: