Пташиний грип на Сумщині: захворілих серед населення – немає

05.01.2024

У селах Штанівка та Куянівка, що на Сумщині, виникла загибель свійської птиці. Про це повідомила лікар-епідеміолог ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» Наталія Галушко. За її словами, причиною став вірус пташиного грипу H5N1. Це підтвердилося 30 грудня 2023 року.

Падіж птахів почався після завозу до цих населених пунктів курей для продажу. Найімовірніше, придбані в заїжджих торговців кури на момент купівлі вже були заражені вірусом пташиного грипу. До речі, вони й коштували удвічі дешевше їхньої ринкової вартості.

«Вірус пташиного грипу дуже легко и швидко поширюється у популяції птахів, а іноді призводить до зараження інших біологічних видів – свиней і людей, – зазначила фахівчиня. – Він не передається від людини до людини. У випадку зараження людей летальність може сягати 50% та більше. Наразі в цих селах впроваджено карантинні заходи, що спрямовані на локалізацію епізоотичного осередку пташиного грипу. Вимушеним заходом стало знищення у цих селах всіх свійських птахів – навіть здорових.

Наші фахівці разом із спеціалістами лікувальної мережі активно виявляють людей, що могли заразитися вірусом пташиного грипу, проводять лабораторне обстеження. За мешканцями встановлено медичне спостереження. Також їм рекомендують щепитися проти сезонного грипу. Це не врятує від інфікування пташиним грипом, але у випадку одночасного зараження цими вірусами попередить реасортацію генів. Тобто – змішування генетичного матеріалу вірусів, що може спричинити появу нових біологічних властивостей у дочірніх вірусів, іноді більш агресивних по відношенню до людини. Станом на 5 січня осіб з симптомами, характерними для пташиного грипу, серед мешканців Штанівки та Куянівки не зареєстровано».

Як зазначила Наталія Галушко, ця подія могла б не трапитися, якби селяни попросили торговців курми пред”явити дозвільні документи, що містять інформацію про господарство-постачальник, якість і безпеку товару, який вони реалізують.

Проте звички запитувати дозвільні документи під час покупки товару у нашого населення поки ще не з’явилася. А це є елементом загальної санітарної культури!

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: