В селі Крамчанка Тростянецької громади мешканці створили музей під час повномасштабної війни

05.01.2024

Понад 300 експонатів у селі Крамчанка Тростянецької громади на Сумщині зібрали протягом 2023 року для музейної кімнати. Ідея створити власну історію села під час війни виникла у завідувачки місцевого об’єкту дозвіллєвої роботи Галини Щетініної.

Жінка розповіла – усі експонати принесли місцеві мешканці, у яких вони збереглися вдома. Найстаріший експонат, який нині мають у музеї – це жіноче вбрання: “Це початок 20 століття. Такі костюми носили наші бабусі. Причому були вони різні. Є весільні, якісь були на свято окремо, є робочий і повсякденний – вони відрізняються. Більш сучасні були зі спідницями, фартухами. Спідниці вони складали бо прасувати дуже важко”.

Мають у музейній кімнаті і прототип сучасної праски. Кочерга, глиняні глечики, різноманітне кухонне приладдя, а також такі домашні прилади – ступа та прядка, які за словами Галини Щетініної використовували на початку минулого століття, тепер зберігають у музейній кімнаті.

“У нас навіть є гасло таке: “Забудеш рідний край, висохне твій корінь”. Ми маємо пам’ятати свою історію. Щоб діти наші пам’ятали, як жили наші прабабусі, прадідусі”, – вважає жінка.

Одну з лавок прикрасили вишивкою, яку, за словами пані Галини, вона принесла з власного дому. Покривало та подушки вишивала її мати. Організовують у музейній кімнаті й зустрічі із дітьми. Для їхніх робіт облаштували окрему полицю: “Приходять дітки, на гуртки в нас приходять, співають, танцюють. Всі свята ми завжди проводили, конкурси, ігри”.

Село Крамчанка розташоване за 15 км від кордону з Росією. Але попри щоденні вибухи, які чують щодня з прикордоння, мріють розширюватись, аби надбання рідного краю передати нащадкам, сказала Галина Щетініна.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: