Як виглядає модульне укриття у селі Хухра на Охтирщині

06.01.2024

Модульні укриття зводять на Сумщині для захисту від наслідків обстрілів російської армії. Одне з таких відкрили в селі Хухра Чернеччинської громади на Охтирщині.

Розраховане укриття на 120-150 людей. Споруда може захистити від куль, уламкових уражень, частин зруйнованих будівельних конструкцій та вибухової хвилі під час можливих обстрілів, – розповів голова громади Роман Бублик. “Продовжуються будівництво і на території іншого нашого опорного закладу в селі Чернеччина. Також на 120 учнів будується таке ж саме аналогічне укриття. В інших навчальних закладах отакі аналогічні модульні укриття будуть, місткістю до 50 людей. Це стосується Високого, Сонячного. Але це вже будуть роботи – перший і другий квартал 2024 року”, – розповів голова.

Модулі, з яких спорудили укриття, збираються як конструктор, відповідно, з них можна зібрати дві, три чи більше секцій на більшу кількість людей. Потім конструкція заглиблюється у землю. Всередині сховище оснащене місцями для сидіння, водою та медичними наборами для першої допомоги. Також є вбиральня з насосною станцією, WiFi. Приміщення кондиціонуються, розповів староста Хухри Михайло Яцюк.

“У нас було авіабомбардування, були пошкоджені заклади соціальної сфери і приміщення сільгосппідприємства. Тому на сьогодні бомбосховище потрібне практично всім жителям”, – вважає староста.

Педагог з 40-річним стажем – директор Чернеччинського ліцею Сергій Івах розповів, що скучив за очною системою навчання. Але без укриттів повернутися до неї неможливо — і в його селі будівництво йде теж. “Вже добудовується таке саме укриття. Ми задоволені таким будівництвом. Якщо очне навчання — це перш за все спілкування вчитель – учень й це невід’ємна частина для того, щоб здобути і надати якісну освіту”, – вважає освітянин.

Укриття”«під ключ” обійшлися бюджету Чернеччинської громади у 2,8 мільйона гривень кожне. Менші – на 50 місць вполовину дешевші, розповіла начальниця відділу освіти Чернеччинської сільської ради Альона Жмурко. “В наших укриттях є комфортні умови перебування. Все передбачено для наших дітей. Аби все Слава Богу було, щоб ми його не використовували, щоб взагалі у нас не було повітряних тривог”, – підсумувала жінка.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: