На Сумщині працюють над розбудовою мережі реабілітаційних відділень

07.01.2024

Плани та нагальні питання створення нових відділень реабілітації у лікувальних закладах області начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх обговорив з Міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком під час його робочої поїздки на Сумщину.

У Сумській області згідно з рекомендаціями МОЗ повинно функціонувати 10 реабілітаційних відділень в надкластериних та кластерних закладах. Реабілітаційна допомога має бути доступною для військових, наших ветеранів та цивільних за місцем їх проживання.

Наразі на Сумщині такі відділення створені у 5 закладах. Із них три – у Сумах: на базі Сумської обласної клінічної лікарні, Обласної дитячої клінічної лікарні, Центральної міської клінічної лікарні. Ще по одному відділенню – у Конотопській центральній районній лікарні ім. Академіка Давидова та Роменській центральній районній лікарні. Не створені поки що реабілітаційні відділення ще у трьох закладах охорони здоров’я обласного центру, а також у Шостці та Охтирці.

«У цій сфері у нас є певні досягнення, але є і ряд проблем. Міністр надав фахову консультацію щодо їх вирішення і поставив задачі, які будемо виконувати, щоб наші захисники, ветерани були забезпечені доступними і якісними реабілітаційними послугами», – зазначив Володимир Артюх.

Окрему увагу було приділено питанням психологічної реабілітації. Зокрема, оглянули приміщення, на базі яких можна створити потужний Центр психологічного відновлення. Також під час зустрічі намічені подальші плани облаштування захисних споруд у медичних закладах прикордоння. Не залишилось поза увагою і питання аптек у лікарнях. Рекомендовано першочергово розміщувати аптеки, які мають договори на державну програму реінбурсацій “Доступні ліки”. Такі аптеки в ідеалі мають бути у кожній лікарні, щоби пацієнти мали можливість отримувати препарати безоплатно або з невеликою доплатою.

Вивчаються питання укомплектованості штату прикордонних лікарень, особливо лікарями вузьких спеціальностей, нарахування заробітних плат, забезпеченості медикаментами, обладнанням та інструментами.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: