«Ваші родичі у біді»: літня сумчанка повірила шахраям та втратила шістьдесят тисяч гривень

11.01.2024

«Ваш родич у біді» – давня шахрайська схема. Афера дуже проста, але вирішальними тут є фактор несподіванки та гра на емоціях потерпілого.

Як правило, у телефонній розмові незнайомці представляються правоохоронцями, лікарями чи навіть родичами тих, кому дзвонять. Зловмисники емоційно повідомляють про «ДТП», «невідкладну операцію», «скоєння злочину» або інші проблеми рідних, вирішити які можливо тільки фінансово.

Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник задоволений – жертва «на ґачку». Аферисти хороші психологи, вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві та слухняно виконують поради «доброго» посередника.

Найголовніше, що аферисти говорять – не класти слухавку. Тим самим вони не дають змоги зателефонувати рідним, і перевірити чи дійсна інформація, яку вони повідомляють.

Саме за такою схемою вчора невідомі шахраї видурили велику суму грошей у 82-річної сумчанки. Близько 18 години їй на стаціонарний телефон зателефонував невідомий, який назвався лікарем та повідомив, що її син та невістка потрапили в ДТП, сильно травмувалися, доставлені до лікарні і на хірургічні операції та їх лікування потрібна велика сума грошей. Після цього розмову продовжив нібито син пенсіонерки, який підтвердив все сказане «лікарем» та попросив матір допомогти фінансово. Зловмисники близько двох годин підтримували розмову з літньою жінкою по телефону, аж поки до дверей її квартири не постукав кур’єр, що прийшов за грошима. Чоловік назвався заступником головного лікаря, взяв із рук старенької пакунок з грошима у сумі 60 000 гривень та пішов геть. Лише згодом сумчанка дізналася, що і з її сином, і з невісткою все гаразд, а сама вона стала жертвою злочинців.

У поліції відкрили кримінальне провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: