На Сумщині науковці Інституту сільського господарства оцінили стан озимих

12.01.2024

На Сумщині стан озимих культур задовільний. Такого висновку дійшли вчені агрономи місцевого Інституту сільського господарства. Науковці виїхали в поле і дослідили розміри рослин. Вивчали пшеницю, жито, ріпак.

За словами агронома Миколи Собко, рослини, які вони посіяли до 30 вересня, мають 2-3 стебла. “Рослини, висіяні після 30 вересня, здебільшого сформували 4 листочки й вступили у фазу початку кущення. Тобто 2-3 етап органогенезу. Це показники хороші для зимостійкості, морозостійкості рослин”, — говорить вчений агроном.

“Відсоток цукрів у рослинах сформованого вузла кущення складає 23-24%. На цю пору це цифра, яка відповідає середньому багаторічному значенню і є хорошою. Дай Бог, щоб до березня тримався такий температурний режим, у межах 5-6 градусів і не коливався. При цьому будуть іти витрати цукрів істотні”, — додає науковець.

На Сумщині озимою пшеницею засіяно 105 тисяч гектарів, це майже на третину менше минулого року, через війну, розповів керівник Інституту сільського господарства Північного сходу НААН Віктор Кабанець: “Сумськими аграріями вирощується не лише озима пшениця, а й озимий ріпак, посівні площі якого останнім часом дещо збільшились, майже до 30-40 тисяч гектарів. У попередні роки ця культура вирощувалась на площі 10-15 тисяч гектар. Традиційно вирощується озиме жито, хоча посівні площі його незначні й становлять в межах 5-6 тисяч гектарів”.

Нині загрози для озимих зернових культур немає, каже науковець.

“На сьогодні ситуація з перезимівлею не викликає тривоги, попри пікові моменти зниження температур, але температура на вузлі кущіння, при критичній температурі мінус 17-18 градусів, вона ще далека до цього. Сніговий покрив є, погодні умови сприятливі”, — пояснює Віктор Кабанець.

Стан посівів озимої пшениці надалі залежатиме від температури та наявності й величини снігового покриву.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: