“Вистачило розуму, купила дві курки”: на Сумщині через пташиний грип вилучили домашню птицю

13.01.2024

Через виявлений пташиний грип у двох селах Білопільської громади  люди залишилися без домашньої птиці. Продавців заражених курей перевіряють. У селах проводять дезінфекцію.

Понад 300 голів домашньої птиці втратили жителі двох сіл на Білопільщині на новорічні свята. Масовий мор птиці зафіксували в Куянівці та Штанівці. Аналізи показали, що причиною став пташиний грип. Перед цим місцеві жителі купили курей у підприємців, яких знайшли у соцмережах.

“У людей є інтернет, в мене інтернету немає. Вони зв’язалися, що так і так, кури білі 120, красна – 140. Купили. За свої 67 років ніколи в житті я такого не робила. Це вистачило ума, купила дві курки. Зранку встала – щось шатається одна. Через три чи чотири дні ще одна здохла, а потім почали всі дохнуть. Їх у пакет повкидали, у причеп – і повивозили”, — говорить Олександра Іванівна, мешканка с. Куянівка.

Тоді курей купило кілька людей, всі втратили свою птицю, — розповіла жінка.

“Нам об’явили з сільської ради, що грип. Раз грип, 5 курок було, і тих порізала, нащо вони мені треба”, — сказала мешканка села Куянівка Галина.

За словами голови Білопільської громади Юрія Зарка, у селі птицю вилучали, спалювали та проводили дезінфекцію. Наразі у 10-кілометровій зоні від місць виявлення вірусу проводять подальші спостереження та роз’яснювальну роботу серед населення.

“Вони вже бачили, що птиця була нездорова, бачили, що в клітках є птиця мертва, і це вже повинно було змусити людей трішки задуматися, що ви купляєте”, — додає Юрій Зарко.

Щодо продавців зараженої птиці, то їх знайшли, розповів Юрій Зарко. Наразі з’ясовується, куди вони поділи мертвих птахів.

“Ми по камерах провели, знайшли, що це за машина, потім за допомогою поліції були встановлені номери, встановили, що в Суми через блокпости вони не приїжджали. Це означає, що вони їхали через Буринь, Конотоп. Встановили, що там по шляху вони ніде не продавали. І як сказали поліції самі ці підприємці так звані, що вони утилізували згідно з законом, але це буде також перевірятися”, — говорить Юрій Зарко.

У майбутньому за словами голови Білопільської громади, люди мають отримати компенсацію за втрачену птицю, яка буде розрахована відповідно до її середньої вартості по Україні.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: