У Сумах досі вирішують, що робити зі зруйнованим під’їздом 5-поверхівки

14.01.2024

Майже кожен день на Сумщині через обстріли рашистів збільшується кількість пошкодженого та зруйнованого житла. Держава за програмою єВідновлення намагається компенсувати його вартість або надає сертифікат на придбання іншого житла.

За словами начальника управління містобудування та архітектури Сумської ОВА Володимира Бикова, у рамках реалізації першого етапу проєкту стосовно надання компенсації за пошкоджене майно мешканці області на 8 січня направили 1874 заяви. Прийняті позитивні рішення щодо компенсації 1371 заявнику на суму майже 131 мільйон гривень. 1347 громадян вже отримали відповідну компенсацію. Загальна сума виплат їм становить понад 118 млн грн. Оскільки найбільше житла було пошкоджено в Охтирській тергромаді, то і рішень про надання компенсації найбільше прийнято тут – 629. Це складає майже половину всієї компенсації області.

Вже 137 заяв було направлено жителями регіону на отримання відшкодування за знищені обʼєкти житлового призначення шляхом надання сертифікатів на придбання житла на заміну зруйнованого. Наразі прийняті позитивні рішення по 55 заявниках на суму понад 57 млн грн.

– До 7 січня російська федерація ні разу не завдавала удару по Кролевцю, – додає Руслан Трикаш, головний спеціаліст управління містобудування та архітектури Сумської ОВА. – Тому в місті не була створена відповідна комісія. 7 січня, після того як місто атакували ракетою та двома «Шахедами», були пошкоджені 23 будинки, в основному – в них вибиті вікна і пошкоджені двері. Комісійні обстеження вже проводяться, дані вносяться до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Тож громадяни можуть подавати заяви на отримання компенсації за допомогою додатку порталу «Дія», ЦНАПу або нотаріуса.

В найближчий час почнеться реалізація ще двох проєктів – компенсація за пошкоджене житло тим, хто самостійно його відремонтував, і компенсація на відбудову зруйнованого житла. Її розмір вираховується згідно з формулами, зазначеними в постанові Кабміна, алгоритм подачі заяви не відрізняється від того, який є для пошкодженого житла.

– А як вирішилось питання з третім під’їздом пошкодженого будинку на вул. Петропавлівській у Сумах? Мешканці будуть брати сертифікати на купівлю нового житла чи під’їзд відбудовуватимуть?

– Три сім’ї отримали сертифікат, інші вирішили відбудовуватись, – прокоментував Володимир Биков. – Основне питання до міського голови і департаменту інфраструктури міста: чому не були зроблені проєкти по відновленню будинку? Ми отримали висновки експертизи, що третій під’їзд потрібно розбирати, відновленню він не підлягає – тільки нове будівництво. Але департамент інфраструктури завдання на проєкт відбудови не дав. Це обурювало мешканців, які майже пів року не знали, що буде далі. Ми плануємо надати пропозиції міській раді, щоб зробили інше обстеження для розробки проєктно-кошторисної документації по будівництву 3-го під’їзду та відновлення будинку в цілому. Питання в тому, що без цього ми не можемо визначитись із кошторисом. Будинок був побудований в 1939 році, там дерев’яні перекриття, є тріщина в стіні, можливо, постраждав фундамент, але все це технічні питання. Якщо би влада подала заявку на програму «єВідновленя», як це зробили в Охтирці, Тростянці, то вже би надійшла частина коштів – хоча б на розробку проєктно-кошторисної документації, будинок потрапив би в державну програму. На сьогодні немає жодного документу на відновлення цієї будівлі. Нинішня військова міська адміністрація має намір проаналізувати фінансові можливості для відновлення, протягом двох тижнів обіцяють виділити кошти на проекто-кошторисну документацію, можливо, мешканці візьмуть кошти за зруйноване житло і вкладуть їх у будівництво. Майже усі мешканці сказали, що будуть чекати відбудови.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: