Як жителям Сумщини запобігти поширенню захворювання свійських тварин на пташиний грип

18.01.2024

Про алгоритм дій фахівців у разі виявлення захворювання, а також методи профілактики поширення небезпечної хвороби на брифінгу розповів начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби Віктор Науменко.

За його словами, наприкінці минулого року в одному з населених пунктів Сумської області було зафіксовано гибель свійських птахів у приватному секторі. Фахівцями був проведений патологоанатомічний розтин птиці та відбір зразків біоматеріалу, аналіз яких підтвердив зараження пташиним грипом штаму А.

«У випадку підтвердження діагнозу існує чіткий алгоритм дій Державної надзвичайно-протиепідемічної комісії. Спочатку визначаються зони спалаху, зони загрози та нагляду, в яких реалізуються відповідні заходи. Зокрема, у зоні спалаху застосовується метод «стемпінг-аут». Заражені птахи знищуються методом спалювання. Це виправдана міра, спрямована на уникнення поширення пташиного грипу та захист людей від цього небезпечного захворювання», – зазначив Віктор Науменко.

З огляду на актуальність проблеми, спікер акцентував увагу на важливості проведення обліку свійської птиці в домогосподарствах населених пунктів області, де був зафіксований спалах пташиного грипу, а також ветеринарного контролю за станом здоров’я тварин. Такі заходи спрямовані на визначення динаміки розповсюдження пташиного грипу та вчасного реагування фахівців на ситуацію.

За словами посадовця, щоб запобігти поширенню та уникнути нищівних наслідків від захворювання на грип птиці, слід дотримуватися чітких правил утримання та обігу свійської птиці у фермерських господарствах та приватному секторі.

Для цього, перш за все, слід здійснювати закупівлю птиці тільки за наявності у продавця відповідних документів, ветеринарних свідоцтв, які визначають походження птиці, щеплення, обробку.

Проводити карантинування нещодавно закупленої птиці задля убезпечення наявної свійської худоби та запобігання розповсюдження можливої хвороби. Дотримуватися закритого режиму утримання птиці, мати спеціально облаштоване для цього приміщення та періодично дезінфікувати його. Дотримуватися температурних режимів. Дотримуватися правил особистої гігієни тощо.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: