Історик розповів, чи існував «Веригинський монастир» у Глухові в 18 столітті

18.01.2024

Історик та військовослужбовець Олександр Мірошниченко розповів, що існує легенда про древній монастир, який розташовувався біля Чернеччини. Але жоден краєзнавець не мав документального підтвердження його існування.

Олександр пише, що старожили переповідають легенду про древній монастир біля Чернетчини.

«Скептично ставився до цієї легенди, бо жоден краєзнавець не мав документального підтвердження про існування «Веригинського монастиря»», – каже історик.

І додає, що йому вдалося віднайти рідкісний документ у фондах Центрального Державного історичного архіву в Києві. Він містить кольоровий план XVIII століття монастирського двору в Глухові.

Архівна справа розкриває історію легендарного «монастиря» який був філією Києво-Печерської лаври в Глухові. Документ добре зберігся, гарно читається, дає чітке уявлення про розташування монастирських споруд, їх географічну прив’язку до річки Есмань, а головне опис внутрішнього убранства будівель.

Кімнати головної будівлі монастирського двору вже у 1783 році були оббиті паперовими шпалерами.

Олександр Мірошниченко зазначив: «Це відкриття хочу присвятити моєму товаришу Анатолію Забарі, який все життя займався дослідженням військової історії, а зараз потребує нашої спільної допомоги».

hlukhiv.city

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: