Що розповіли мешканці села Ямне на Великописарівщині після обстрілу армії РФ

18.01.2024

11-го та 12-го січня російські військові обстріляли село Ямне Великописарівської громади. За повідомленням обласної адміністрації, внаслідок артилерійських обстрілів пошкоджені понад 10 приватних домоволодінь, школа та будинок культури. Нині місцеві жителі оговтуються після російської атаки і як можуть ремонтують свої будинки.

Житель села Ямне Великописарівської громади Сергій Копійка розповідає про перші секунди після російського обстрілу села 11 січня.

“Чую, шум йде свист. І оце, де яма, на цей час, тут стояв сарай. Здається він був 13 метрів”, – каже Сергій.

В момент влучання снаряда теща Сергія Копійки була всередині будинку.

“Я підбіг та трохи туди далі, там теща стояла, вона стояла в ночнушці. Потім вона: “Сергій, мені холодно”, а тоді наче 18 градусів мороз був. Вона там стояла на тих дверях і там була якраз її кровать і вона залишилась ціла”, – згадує чоловік.

Внаслідок обстрілу в господарських будівлях виникла пожежа. Чоловік намагався самотужки її загасити, паралельно викликавши пожежників і швидку допомогу. Пожежу загасили, згадує чоловік, його та тещу оглянули медики.

“Вона вижила, не знаю як. На ній жодної царапинки не було, лише переляк був”, – розповів Сергій.

Ще одне влучання російського снаряда було посеред вулиці. Тепер там вирва. Вибуховою хвилею та уламками були пошкоджені домоволодіння по обидві сторони вулиці. Господар одного з них Петро Даниленко тоді з дружиною вже спали.

“Воно як жахнуло! І все на мене все попадало, я тоді кричу: де ти є? Ну вона обізвалась. Але ж, воно поночі, світла немає. Двері всі вирвало, вікна теж усі. А дружину хвилею кинуло об стінку ось так: од одної до іншої стінки вона долетіла, головою вдарилась і вдарило її в лоб трохи”, – розповів Сергій Копійка.

Нині за допомогою внука чоловік намагається ремонтувати будинок.

“Жити ж якось треба. Із старої хати збереглося четверо вікон у мене, їх і поставили. А тут позабивали”, – показує пан Сергій.

Попри все, виїжджати у безпечне місце з родиною чоловік говорить, не збирається:

“Куди ж поїдеш, як тут усе нажите? Я тут прожив 74 роки… куди ж ти підеш?”

Пані Олена Кончакова в той вечір лягла спати не в хаті, а в кухні, бо там каже, було тепліше. В іншому випадку не знає, чи вижила б.

Я лежала на кроваті в кухні. А далі вогонь, все. Двері викинуло. Я навіть і не побачила, що в хаті відбулося. На другий день сусід прибіг та каже: а Ви знаєте, що у Вас вікон немає? Кажу: ні

Такий має вигляд будинок пані Олени у селі Ямне.

Усього в Ямному внаслідок російського обстрілу 11 та 12 січня пошкоджено понад 10 домоволодінь. Найбільша вирва від російського снаряду в центрі села.

Оце така получилась яма, десь 10 на 10 і глибиною, мабуть, до трьох метрів. У школі, повибивало майже всі вікна У будинку культури також. Що могли, щоб мороз не заходив. Система опалення в школі вийшла з ладу, тому що морози були понад 20 градусів”

Після обстрілів села родини з дітьми тимчасово виїхали. На питання, чи часто обстрілюють село, чоловік відповідає:

“До цього майже не було. А це, не знаю, що ми тут такого зробили. Наче ж і військових об’єктів ніяких, мирні всі люди, школа, будинок культури, садочок.”

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: