На Сумщині відбулись перші збори «Асоціації селекціонерів бурої худоби України»

19.01.2024

Участь у заході взяли керівники сільськогосподарських підприємств, науковці не тільки з Сумщини, а й з інших регіонів України. Також у форматі онлайн долучились міжнародні партнери.

З визначним кроком у справі підтримки та розвитку тваринництва області і країни учасників зібрання привітав начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

«Дякую, що для першої зустрічі ви обрали саме Сумщину. Впевнений, не випадково, адже ми приділяємо багато уваги розвитку сільського господарства і тваринництва зокрема.

У 2023 році, вперше за багато років для підтримки господарств, які займаються молочним скотарством з обласного бюджету було виділено майже 14 мільйонів гривень. Ці кошти спрямовувались як на покращення генофонду поголів’я, так і на утримання корів, підвищення якості сировини, придбання обладнання. Ми поставили задачу – зупинити негативну тенденцію зменшення поголів’я. По певним показникам вже стабілізувались, по іншим – ще треба працювати», – сказав очільник Сумщини.

Варто зазначити, що У 2023 році вдалося призупинити темпи скорочення поголів’я великої рогатої худоби у 2,4 рази, корів – у 1,6 рази.

«Новий рік також непростий, адже основний фінансовий ресурс сьогодні спрямовується на підтримку ЗСУ, оснащення сучасною зброєю вітчизняного виробництва. Цьогоріч ми передбачили 6 мільйонів гривень на підтримку тваринництва, взявши до уваги основні напрямки. Я впевнений, що створення Асоціації, ваша робота сприятиме збереженню традицій, нашої лебединської породи і розвитку тваринництва. Адже це важлива складова продовольчої безпеки і економічної стабільності», – зазначив Володимир Артюх.

Очільник області також подякував сільськогосподарським підприємства, за те що вони роблять великий внесок у спільну Перемогу, допомагаючи нашим Захисникам.

У ході зборів було затверджено статут та обрано керівний склад «Асоціації селекціонерів бурої худоби України».

Зокрема, очільником став Анатолій Клименко, засновник молочно-виробничого комплексу «Екатеринославський», що на Дніпропетровщині.

Він подякував владі Сумщині за підтримку тваринництва і зазначив, що корова, як і багато століть поспіль залишається годувальницею, тому важливо надавати допомогу господарствам, які навіть у важкі часи забезпечують збереження поголів’я і збільшення його продуктивності.

Головою ради «Асоціації селекціонерів бурої худоби України» обрано Володимира Ладику, ректора Сумського національного аграрного університету, доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка НААН України.

Також  присутні узгодили  план роботи Асоціації на 2024 рік.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: