“Виїжджають, але все одно повертаються”: Людмила Бірюкова про евакуацію з Великописарівської громади

20.01.2024

Під час одних із навчань військових командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв закликав українців дослухатися до порад військових адміністрацій евакуюватися. Голова прикордонної Великописарівської громади  Людмила Бірюкова розповіла про те, чи виїжджають люди з громади.

Чи почастішали обстріли громади з початку року?

Так, але тут навіть не про частоту потрібно говорити, а про масштаб. Якщо раніше регулярність обстрілів була мінометна, то минулого тижня два дні поспіль 2 С-300 та 4 С-300, тому руйнування в рази більші тільки за два дні.

Чи не з`явилося бажання у мешканців, які досі залишаються в громаді, виїжджати?

Частина виїхала, але вони виїхали у найближчі села. З початку повномасштабної війни з громади виїхало 3 тисячі людей, проте до громади переселилася 1 тисяча ВПО. Після оголошення евакуації з 5-кілометрової зони (у нас 6 населених пунктів) виїхало 300 людей, було 750 осіб, зараз залишилося 450 людей.

Фактично евакуація триває, ми пройшли з двора у двір, взяли заяви від кожного, про те, що людина або виїжджає, або попереджена і відмовляється, видали перепустки. Коли обстріли активізуються – люди виїжджають, але все одно вони повертаються. У нас в громаді немає жодного населеного пункту, де б не жили люди, тобто покинутих сіл немає, як в інших громадах. Люди залишаються навіть там, де з травня минулого року немає світла, через постійні обстріли енергетики не їдуть його відновлювати. Мова йде про Дмитрівський старостат.

У 4 населених пунктах електроенергії взагалі немає, у двох іноді з’являється, бо там мешканці самі займаються її відновленням. А ще люди встановили сонячні батареї і придбали генератори, і попри обстріли та відсутність світла виїжджати звідти не планують.

Розкажіть про наслідки останніх обстрілів.

Точних даних я не можу сказати, бо люди приходять, коли можуть прийти, доїхати. На сьогодні мешканці 20 приватних будинків вже заявили про пошкодження, також пошкоджені школа, будинок культури та амбулаторія в Ямному (без вікон і дверей).

Чи допомагають громадські організації?

Гуманітарна місія “Проліска” вже приїждала, ми дуже їм вдячні.Червоний Хрест надав допомогу (USB- плити, дошки). Гіршу ситуацію ми вже пережили точно, сподіваємось, що все налагодиться.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: