Сумчани виграли естафети на чемпіонаті України з біатлону

20.01.2024

19 січня в Яворові Львівської області на чемпіонаті України серед юніорів та юніорок проходили класичні естафети.

Гонка юніорів завершилась перемогою команди Сумської області фактично без боротьби. Вже на першому етапі Сергій Супрун відірвався від найближчих суперників майже на півтори хвилини, після чого сумчани лише нарощували перевагу. У підсумку переможці прийшли на фініш на п’ять хвилин (!) раніше за срібних призерів, навіть при тому, що на вогневих рубежах сумарно заробили шість кіл штрафу, пише biathlon.com.ua.

Варто сказати, що на якість стрільби дуже вплинули погодні умови, які зараз зіпсувались настільки, що змусили організаторів напередодні відмінити офіційне тренування. Тому не варто дивуватись, що у складі срібних та бронзових призерів естафети, збірних Тернопільської та Чернігівської областей, деякі спортсмени заходили по 3-4 рази на штрафне коло на одному рубежі!

Зрештою тернополяни виявились лише на 14 секунд швидшими, і ця різниця принесла їм срібло. Долю медалей більш високого ґатунку вирішив екс-сумчанин Микола Грущак, який хоч і настріляв три кола штрафу в лежці, зате на стійку патронів йому вистачило, в той час як чернігівець Олег Лисенко, в свою чергу, саме на другому рубежі заробив три кола штрафу.

Естафета. Юніори

1. Сумська обл. (6) 1:36:26,8

(Сергій Супрун, Богдан Корнієнко, Андрій Мороз, Богдан Борковський)

2. Тернопільська обл. (9) +5:09,4

(Костянтин Марценюк, Артур Марченко, Тарас Тарасюк, Грущак Микола)

3. Чернігівська обл. (10) +5:23,9

(Ярослав Трейтяк, Ілля Д’яков, Володимир Аксюта, Олег Лисенко)

У юніорок гонка вийшла набагато більш драматичною з напруженою кінцівкою, причому навіть після фінішу першої команди ім’я чемпіонів ще не було відоме.

Основну боротьбу протягом усієї гонки вели збірні Сумської області та м.Києва, які перехоплювали одна в іншої лідерство після кожного етапу! Драматизму гонці додав другий етап, коли під час стрільби лідера, киянки Анастасії Гончаренко, не спрацювала установка для стрільби, через що спортсменка витратила зайву хвилину з хвостиком. Вже в той момент судді підрахували, що має бути компенсовано 1:08.

Втім навіть без урахування компенсації збірна Києва повернулась на першу позицію після третього етапу, і мала б спокійно доводити гонку до перемоги, але…

Але на останній стрільбі драматизм досяг свого апогею. Лариса Кондрашова, яка фінішувала за збірну Киева, у вирішальний момент пішла на чотири (!) кола штрафу! Натомість лідер нинішньої юніорської збірної Сумської області Ксенія Приходько відпрацювала без штрафу і пішла на фінішне коло першою.

Однак запасу було все ще недостатньо, аби «перекомпенсувати» компенсований киянам час. Втім Приходько прискорилась, і почала нарощувати перевагу. Коли вона фінішувала, все ще було не зрозуміло, яким буде гандикап, тож для визначення переможців довелось чекати фінішу другої команди. І невблаганний для збірної Києва секундомір показав 1:11,4. Після компенсації 1:08 виявилось, що долю золота вирішили три з половиною секунди на останньому колі!

Куди більш спокійною вийшла бронза команди Чернігівської області. Хоча і їм довелось пробиватись в трійку після невдалого першого етапу Інни Антоненко, яка шість разів (!) заходила на коло штрафу. Але надалі її партнерки були набагато більш влучними, що дозволило команді фінішувати третьою.

Сьогодні на чемпіонаті програма подовжиться гонками з масовим стартом.

Естафета. Юніорки

1. Сумська обл. (6) 1:31:17,4

(Єва Мартиненко, Валерія Мартиненко, Діана Громак, Ксенія Приходько)

2. м. Київ (4) +3,4

(Вікторія Хвостенко, Анастасія Гончаренко, Анастасія Мільшина, Лариса Кондрашова)

3. Чернігівська обл. (7) 2:54,3

(Соломія Сидяга, Анастасія Марусик, Ірина Тарасюк, Тетяна Тарасюк)

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: