У Польщі в ДТП загинула 4-річна дівчинка із Сум, яка в березні 2022 року з мамою евакуювалася з міста

20.01.2024

Жахлива трагедія сталася в Польщі. Там 13 січня в Осовіце на швидкісній трасі S5 автомобіль Opel Astra під керуванням 69-річного громадянина Польщі виїхав на зустрічну смугу й зіткнувся з мікроавтобусом Mercedes Vito, в якому їхали п’ять осіб, передають Патріоти України.

Унаслідок ДТП загинула 4-річна українська дівчинка та 68-річний поляк, який перебував за кермом. Мати українки, а також дружина загиблого водія зараз у лікарні. Дівчинка поверталася після реабілітації в одній із медустанов Польщі. За пів року до загибелі дитина також потрапила в аварію і зазнала тяжких травм. Після них дівчинка отримала інвалідність.

Винуватець аварії їхав проти руху. Аварія сталася в суботу, 13 січня, на швидкісній трасі в місті Осовіце. За повідомленням польської поліції, водій автомобіля Opel Astra з незрозумілих причин виїхав на швидкісну трасу і 20 км їхав проти руху.

У соцмережах є відео, де видно, як машина мчить смугою зустрічного руху. Незабаром він лоб у лоб зіткнувся з Mercedes Vito. 69-річний порушник, поляк, загинув на місці. Як потім з’ясувалося, він був п’яний і втікав від поліції.

У Mercedes перебували п’ятеро людей: українка Катерина Волкова зі своєю 4-річною дочкою Ксенією, водій – 68-річний поляк Євгеніуш Стемпень та його дружина Дорота, а також ще один пасажир. Водій та дитина отримали тяжкі травми, їх вертольотом доправили до лікарні. Дівчинка померла наступного дня, а про смерть Євгеніуша стало відомо вранці у понеділок, 15 січня. Мама дівчинки та дружина водія зараз перебувають у лікарні, вони також зазнали травм.

Пережила аварію, та отримала інвалідність

Як з’ясувалося, Ксенія, яка загинула, з мамою приїхали до Польщі в березні 2022 року. Із Сум вони евакуювалися через війну. Все, що вони зуміли забрати із собою, – це дві валізи речей. Сім’я сподівалася знайти в Польщі спокійне та безпечне життя.

Спочатку вони мешкали в центрі для біженців, потім їм дали житло – і вони переїхали до міста Бжезини. Туди незабаром приїхали родичі родини – 47-річний батько Каті та її 17-річна сестра. Катя була вагітна і в Польщі народила другу дочку Лілію.

Маленька Ксенія підростала, вона була дуже веселою дівчинкою, вчилася малювати, любила кататись на самокаті. Влітку 2023 року Ксенія вирушила разом із дідусем та тіткою в подорож на машині. Проте сталася трагедія, вони потрапили в ДТП. Дідусь і тітка загинули, а Ксенія зазнала тяжких травм. У неї був перелом відділу шийного хребта, перелом стегна, забій грудної клітки та хронічна дихальна недостатність.

На жаль, маленька дівчинка більше не могла ходити й пересувалася на інвалідному візку. Мама дівчинки пережила шок і дуже боялася втратити дитину. Вона залишилася із двома дітьми, одна з яких не могла ходити і навіть стояти самостійно. Допомагати Ксенії взялися в реабілітаційному центрі. А також турботу про українку взяв на себе власник будівельних магазинів Євгеніуш Стемпень.

Разом із дівчинкою загинув польський меценат

У Польщі у своєму повіті Євгеніуш Стемпень був відомий як меценат. Декілька років тому він навіть отримав нагороду за свою благодійність.

Перед Новим роком він допоміг Ксенії з мамою поїхати на два тижні до реабілітаційного центру. У місті, де мешкала українська сім’я, якраз на ці дні запланували концерт при церкві, гроші від якого мали піти на допомогу Ксенії. Однак коли меценати й українська мама з дочкою поверталися назад, жахливий випадок обірвав життя дитини.

Як написав у себе на сторінці у Facebook один із пацієнтів реабілітаційного центру Анджей Смія, незважаючи на шрами на обличчі та інвалідний візок, Ксенія завжди посміхалася: “Ми планували зустрітися з ними влітку на курорті в червні. Але дорогою назад вони зустріли вбивцю на дорозі”.

Як повідомили знайомі сім’ї, чоловік Катерини був на заробітках у Чехії. Для нього Євгеніуш якраз підготував роботу, він мав доєднатися до своїх рідних. Зараз він уже у Польщі, йому треба займатися похороном та допомагати дружині з молодшою дочкою.

Сама Катя, за словами знайомих, перебуває у важкому моральному стані. Останні пів року для неї були й так дуже тяжкими – смерть рідних і травми старшої доньки, яка тепер не могла бути жодної хвилини без сторонньої допомоги. А також у сім’ї підростає молодша дівчинка, якій потрібен догляд та увага.

Обозреватель

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: