61% пологів у сумському перинатальному центрі — партнерські

21.01.2024

Пологовий – це дім, де на світ з’являється нове життя. Яким він має бути?! Мабуть, таким, щоб там захотілося народжувати: світлим, привітним та комфортним, де працюють найкрутіші фахівці. А ще – місце для пологів має бути безпечним! Тож недарма до Сумського клінічного перинатального центру Пресвятої Діви Марії лелека повертається знову, аби порадувати щасливих батьків черговим поповненням, – як це було під час нашого візиту.

Сергій та Оксана – сімейна пара із Бурині, яка вдруге приїхала народжувати до цього медичного закладу. У 2008 році в сумському пологовому з’явився на світ їх первісток Артем. Тож коли мама завагітніла двійнею – вибір закладу був очевидний. Ми якраз мали чудову нагоду першими привітати родину з народженням двох донечок-красунечок!

«У нас не було інших варіантів, як народжувати в цьому перинатальному центрі, – не стримує емоцій татко Сергій. – Щиро вдячний усім причетним, хто долучився до нашого подвійного неймовірного щастя. Я навіть цього разу ризикнув бути присутнім на пологах. Враження – неймовірні! Чудові умови, прекрасне відношення персоналу. Я дуже радий, що тепер у нашій сім’ї стільки дівчаток! Хай їх життя буде мирним та щасливим у вільній Україні!».

За минулий рік у перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії з’явилися на світ 1502 малюки (732 дівчинки та 770 хлопчиків). Серед них – 14 пар двійнят!

Доки матуся з дівчатками знаходилася у пологовій залі (а це – дві години) – йдемо знайомитися із відділенням, яке розташоване на чотирьох поверхах акушерського корпусу. До речі, його віднедавна очолив Степан Пак, лікар-акушер-гінеколог вищої категорії із 32-річним стажем роботи.

– Наше відділення досить потужне, де надається високоспеціалізована (третинного рівня) допомога, – розповідає Степан Якович. – Святая святих – верхній четвертий поверх, там народжуються нові життя. Піднятися туди із приймально-оглядового відділення дуже зручно – у корпусі працюють комфортні сучасні ліфти.

На четвертому поверсі розташовані 7 оснащених індивідуальних пологових залів, сімейні пологові зали та оперблок (якщо є показання чи необхідність розродження оперативним шляхом). Це головний вузол усього процесу, де, без перебільшення, працюють надзвичайні люди – із досвідом та кваліфікацією. Нещодавно в пологових залах встановили багатофункціональні ліжка-трансформери, що дуже зручно для жінки, в тому числі при виборі положення при пологах. Окрім них, є різні допоміжні засоби (м’ячі, стільчики тощо). У наявності – вся апаратура, яка стежить за мамою та плодом, все централізовано виводиться на пост, де постійно знаходиться медичний персонал. Є надсучасне обладнання для догляду за дитиною та багато іншого.

Загалом, все наше акушерське відділення оснащене за найвищим рівнем вимог НСЗУ. А це європейський рівень! Я неодноразово був за кордоном у пологових будинках – чесно, не бачив чогось іншого чи кращого.

Територія турботи і комфорту

Сімейні пологові зали досить затребувані в медзакладі. Із загальної кількості пологів 61% складають партнерські, коли жінку підтримують рідні (чоловік, мама, сестра).

При бажанні вже у післяпологовому періоді мама з новонародженим може знаходитися в палатах разом зі своїми найріднішими.

Для цього у перинатальному центрі облаштовані сучасні палати сімейного типу, також – палати підвищеного комфортного перебування пацієнтів. Їх навіть складно назвати палатами, бо тут, як вдома (а то й краще!). Є все необхідне для побуту – меблі, санвузли, телевізори, холодильники, кондиціонери, мікрохвильові пічки, посуд, постіль. Передбачене індивідуальне харчування як для породіль, так і для партнера, яке включає три прийоми їжі та два перекуси.

Загалом, включаючи родинні ліжка, акушерське відділення розраховане на 75 місць. Із 35 палат – 18 з підвищеним рівнем комфорту, які користуються попитом. Є дві боксовані палати з окремим виходом на вулицю, куди відразу госпіталізують породіллю з температурою чи інфекцією і оточують додатковою увагою.

Тож не дивно, що пологовий на Троїцькій обирають не тільки мешканці з області, а й із усієї України. За рік заклад прийняв 38,3% пологів із усієї Сумщини. «До нас приїздять народжувати з Чернігівщини, Харківщини, Полтавщини, – продовжує Степан Пак. – Ось нещодавно була пара зі Львівської області. Звичайно, сумчан, які обирають саме наш заклад, дуже багато».

Як от – молода чарівна матуся Аня, яка, як виявилося, народжувала тут вчетверте! Вдома на маленького братика чекають дві його старші сестрички та братик, якому всього рік і два місяці. Тож жінка проситься додому, а завідувач жартує: «Назвеш сина Степаном – відпущу сьогодні!». Однак ім’я найменшенькому, як зізналася жінка, вибиратимуть на сімейній раді.

До речі, рік тому у перинатальному центрі з’явився автомобіль Mercedes, на якому транспортна бригада цілодобово здійснює госпіталізацію породіль до закладу. «Наша команда кожного дня працює задля створення території безтурботної вагітності, адже пологи є найбільш емоційною подією в житті кожної родини. Робимо все, щоб малюки приходили в цей світ здоровими. Адже до пологового будинку жінки приходять в очікуванні щастя!» – підсумовує директорка перинатального центру Ольга Чирва.

КНП «КЛІНІЧНИЙ ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ» СМР (м. Суми, Троїцька, 20). Акушерське приймально-оглядове відділення – (0542) 788-441, (097) 277-42-43. Виїзна бригада – (095) 115-72-73. Направлення на госпіталізацію не потрібне.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: