“Ми врятували життя”: як воїни відбивали атаку “Шахедів” на Сумщину

24.01.2024

За збиття “Шахедів” над Сумщиною захисників 117 бригади ТРО командувач об‘єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв нагородив нагрудними знаками “За службу та звитягу ІІІ ступеню”. Загалом, за інформацією обласної адміністрації, під час останньої атаки безпілотників на область ввечері 17 та вночі 18 січня сили оборони Сумщини знищили шість “Шахедів”. 

Командир підрозділу 117 бригади територіальної оборони з позивним “Хан” — один з десяти військовослужбовців, які отримали нагороду від командування об’єднаних сил ЗСУ. Він серед тих, хто збивав “Шахеди” над Сумщиною під час нальоту 17 січня. Тоді, згадує Павло, російські безпілотники заходили з різних напрямків. Його групі вдалося збити один “Шахед”.

“Моя група, на яку виходив цей “Шахед”, була передана команда, виявила його і вразила з усього озброєння, що було. Пострілів було доволі таки багато, підраховували потім вже після бою. Вражали, його як заплювали. Вибухнув він у повітрі. Було кілька спалахів, як наче чиркали по ньому, а потім він вибухнув”, – згадує командир підрозділу Павло із позивним “Хан”.

З початку бою до кінця відчували адреналін, а коли зрозуміли, що ціль була вражена, то відчули радість.

“Радість за те, що ми виконали завдання, ми врятували життя”, – говорить командир підрозділу.

Два з шести збитих “Шахедів” на рахунку підрозділу Сергія Литвина.

“Можна збити і однією кулею, дивлячись куди попасти. Але “Шахед” доволі великий. Тобто в нього попасти легко, але вразити, щоб він впав — це важко. Тому або попадете в бойову частину, або десь у двигун, тоді він почне падати, а так куля проходить наскрізь і нічого йому не буде, він полетить далі”, – пояснює командир взводу Сергій Литвин.

Заступник Командувача об‘єднаних сил ЗСУ нагородив захисників 117 бригади територіальної оборони нагрудними знаками “За службу та звитягу ІІІ ступеню”. За словами військовослужбовця Богдана, допомогли досягти такого результату злагодженість у колективі.

“Все залежить від того наскільки швидко ми спрацюємо і від цього залежить успішність збиття чи враження, чи не враження ворожого “Шахеда”. Безпосередньо в кожного є свої обов’язки: хто підсвічує, хто наводить, хто підказує, хто стріляє”, – каже навідник Богдан.

Боєць розповідає, що під час цього нальоту безпілотників спочатку допомагав наводити, а після перезарядки зброї підмінив побратима.

“Товариш дивився в тепловізор. І коли дивишся певний час в телевізор втрачається здатність добре сприймати з темряву і ми змінилися. Безпосередньо було декілька спроб його збиття, хто саме — невідомо. Тобто, ми його супроводжували весь час і вже хто там вразив… Тобто ми вже побачили спалах після останнього пострілу іскри й він почав падати”, – згадує навідник Богдан.

Їх підрозділи періодично тренуються, аби за необхідності точно влучити в ціль. Для ще більш ефективної роботи, говорить “Хан” їм потрібне сучасніше озброєння.

“Всі прилади відстеження і для знищення у нас є, але покращення було б, якби було краще озброєння”, – пояснює командир підрозділу Павло з позивним “Хан”.

“Більшу кількість мобільно-вогневих груп, щоб перекрити більшу частину, тому що вони є, мобільного вогневих груп вистачає, але чим більше, тим буде краще, реакція на обстановку повітряну буде скоріше”, – каже Сергій Литвин.

“Для мене більша нагорода, мабуть, це результат, а це вже буде для моїх дітей і онуків”, – говорить військовослужбовець “Хан”.

“Вона дасть мотивацію на подальшу роботу, тому що окрім нас хто буде це робити”, – зазначає Сергій Литвин.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: