“Ситуація складна, але контрольована”. Як живуть прикордонні Юнаківська та Хотінська громади

25.01.2024

Юнаківська та Хотінська територіальні громади розташовані біля кордону з Росією та зазнають постійних обстрілів. Голови громад розповіли, як наразі функціонують підприємства, установи та як триває відновлення після обстрілів.

У одному з прифронтових сіл Юнаківської громади до повномасштабного вторгнення мешкало 4655 людей, нині залишаються жити понад 3 тисячі, розповіла голова Юнаківської територіальної громади Олена Сіма. “Живемо ми нормально, як всі живуть. Всі старостати в нас функціонують, комунальне підприємство працює, амбулаторія працює, школи в нас працюють дистанційно. Гуманітарною допомогою забезпечені всі села, яких налічується 14. Допомагає громада всім, чим може. Допомагають фермерські господарства, які працюють на території нашої громади”, — говорить жінка.

Олена Сіма каже, на відновлення дороги протяжністю 4,6 кілометра з обласного бюджету було виділено 12 мільйонів гривень. Решта, на кшталт укриттів, водогону, насосів тощо, виконано за кошти громади.

Хотінська громада також продовжує перебувати у зоні бойових дій, розповідає голова громади Микола Торяник. “Ситуація складна, безперечно, у нашій громаді, як і в інших, але вона контрольована. Я думаю, що все, що ми можемо зробити для забезпечення нормального функціонування і життя наших людей, ми це робимо. Є бомбосховища, є заклади, і всі вони працюють. З 24 лютого жоден заклад не зачинявся у нас. Безперечно, все, що ми можемо, маленькими проєктами ми робимо самі за ті маленькі кошти, які є у нас, але великі проєкти — бомбосховище 5 мільйонів і та сама дорога, яка була зруйнована, то ми звертаємось до влади”, — зазначив чоловік.

В рамках робочої поїздки до прифронтових населених пунктів, начальник Сумської ОВА Володимир Артюх, відвідав об’єкти цивільної інфраструктури, охорони здоров’я та освіти. “Практично в усіх місцях, де можливе знаходження людей, де надаються послуги: або культурні або медичні заклади, громадою зроблені індивідуально-колективні захисні споруди, які допомагають реагувати оперативно, миттєво практично”, — сказав посадовець.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: