Біатлоністи з Сумщини виступили в персьютах на чемпіонаті Європи

27.01.2024

27 січня гонками переслідування продовжились змагання чемпіонату Європи з біатлону в словацькому Брезно-Осрблі.

Учора у чоловічому спринті норвезькому домінуванню протистояти зміг тільки француз Антонен Ґіґонна, він же першим і пішов у гонку. Як завжди в старті цього формату все розвивалось досить швидко. На першому рубежі лідер гонки не закрив одну мішень і практично впритул до себе підпустив Вебйорна Соерума, за яким з одним промахом зі стадіону пішов Ісак Фрей. А от Ботн, який вчора був зі сріблом, значно ускладнив собі боротьбу за високі місця, промахнувшись чотири рази, пише biathlon.com.ua.

Всі проміжні лідери на другому вогневому рубежі відпрацювали чисто, тож у такому ж складі знов очолили пелотон.

Третій вогневий рубіж та перша стійка внесли свої корективи у розстановку лідерів: і Соерум, і Ґіґонна промахнулись по чотири рази, а вперед тим часом вийшов Фрей, який закрив всі мішені. Компанію йому склали колеги по команді Мартін Улдаль і Матс Евербю.

І, як зазвичай це буває у гонках переслідування, доля золота вирішувалась на останньому вогневому рубежі. І знов після стрільби у складі лідерів сталися зміни. Першим на фінішне коло з двома штрафами знов вийшов Фрей, за ним у погоню кинувся представник Румунії, колишній росіянин Дмитро Шамаєв, третім стрільбище залишив вчорашній тріумфатор Антонен Ґіґонна, який не закрив сьогодні п’ять мішеней. У такому ж порядку спортсмени і прийшли на фініш.

Що стосується української команди, то вчора найменше відставання від лідерів виборов для себе Віталій Мандзин – 51 секунду. У інших хлопців воно було більш суттєвим, та що не буває тільки у цих перс’ютах… Втім на сьогоднішній старт наш молодий біатлоніст не вийшов, що може означати одне – завтра спортсмен виступить у естафеті. Не взяв участь у гонці також і Артем Прима. Тож з шести представників України, які вибороли місце у перс’юті, стартували тільки чотири.

Дмитро Підручний пішов у гонку двадцятим. Він чисто пройшов стрільбу лежачи, а от на стійках промахнувся по одному разу. Показавши цілком пристойний хід на трасі, Дмитро фінішував 7-м, піднявшись на 13-ть позицій.

Наш Антон Дудченко знов був не зовсім точним на вогневих рубежах, він не закрив одну мішень на другій стрільбі та дві – на третьому рубежі. У підсумку, на фініші Антон був 26-м, опустившись на одну сходинку.

Тарас Лесюк в сьогоднішній гонці не зміг без промахів пройти стрільбу. Він не закривав мішені на всіх вогневих рубежах, тож із сімома промахами у фінішному протоколі посів 39-е місце.

Уродженець Сумщини Артем Тищенко чисто відпрацював першу стрільбу, а от на другій не був схожий сам на себе – одразу чотири промахи. До цих штрафних кіл Артем додав ще два, фінішувавши 43-м.

Втім, стрільба сьогодні не пішла у багатьох атлетів, тому і Лесюк, і Тищенко, незважаючи на таку кількість промахів, покращили свої стартові позиції на 14 та 15 пунктів, відповідно.

Переслідування. Чоловіки

1. Ісак Фрей (1+0+0+2) 32:42,1

2. Дмитро Шамаєв (0+0+0+0) +12,3

3. Антонен Ґіґонна (1+0+4+0) +26,0

7. Дмитро Підручний (0+0+1+1) +1:10,1

26. Антон Дудченко (0+1+2+0) +2:28,5

39. Тарас Лесюк (1+2+2+2) +4:45,5

43. Артем Тищенко (0+4+1+1) +5:10,3

На жіночу гонку українські вболівальники покладали особливі надії. Після надзвичайно приємного результату спринту, де Христина Дмитренко виграла бронзу, її сьогоднішній старт з третьої позиції обіцяв боротьбу за високі місця.

Але, на жаль, сьогодні стрільба у нашої спортсменки не пішла: вже на першому рубежі Дмитренко припустилась двох хиб і через високу щільність в пелотоні випала аж в третій десяток. І загалом, відмотавши за гонку шість кіл штрафу, Христина в перс’юті перетнула фінішну лінію лише 35-ю.

За звільнену позицію лідера збірної в цій гонці змагались Ірина Петренко та уродженка Сум Анастасія Меркушина, які на четвертий рубіж прийшли з нулями в графі промахів і на відстані лише десять секунд одна від одної. Однак якщо Настя і останню стрільбу провела бездоганно, то Іра все ж «намалювала» одиничку в колонці штрафів. То ж на фініш Меркушина прийшла раніше – сьомою, а Петренко показала 12-й результат. Переслідування у виконанні Насті взагалі виявилось блискучим – вона відіграла найбільше позицій за гонку і взагалі показала найкращий час перс’юту серед усіх суперниць!

Непогані перспективи на боротьбу за топ-десятку мала і глухівчанка Анна Кривонос, яка після двох чистих рубежів в лежці опинилась лише в десяти секундах від десятого місця. Однак зі стійкою у Ані сьогодні не склалось: один промах на третьому рубежі і аж три – на останньому. Та ще й на фінішне коло сил у Кривонос не вистачило: да два кілометри Аня поступилась трьома позиціями і навіть випала з першої тридцятки.

Зате Олена Городна показала чудову стабільність і встановила свій новий орієнтир у гонках рівня Кубка IBU! На вогневих рубежах у львів’янки лише два кола штрафу і прогрес з 31-го стартового місця на 23-тє – новий особистий рекорд на дорослому рівні!

Ще дві наші спортсменки настріляли від душі – Любов Кип’яченкова та Олександра Меркушина відмотали по сім кіл штрафу і фінішували за межами залікової зони: 46-ю та 8-ю відповідно.

Що ж до боротьби за медалі, то перша половина переслідування не обіцяла нічого цікавого: Іда Лієн завдяки найкращій швидкості та двом нулям на рубежах норвежка відірвалась від переслідувачок на хвилину! Та й до того ж, другу та третю позиції посідали її партнерки по збірній – Єнні Енодд та Марен Кіркейде.

Однак вже третій рубіж вніс нотки інтриги: Лієн заробила два кола штрафу і на дистанцію вийшла одночасно з Кіркейде! Водночас на третій норвезькій позиції відбулась зміна: замість Енодд, яка настріляла три кола штрафу, претенденткою на медаль стала Емілі Калкенберг.

Розв’язка сталась на четвертій стрільбі. Стійка у Лієн сьогодні геть не виходила, і у вирішальний момент вона додала собі ще 300 штрафних метрів! Зі стадіону Іда пішла лише п’ятою, і як не намагалась повернутись на медальну позицію, на фініші все ж програла півтори секунди у боротьбі за бронзу француженці Ошеан Мішлон.

Дві ж перші позиції все ж лишились за командою Норвегії: на останньому рубежі Кіркейде та Калкенберг синхронно припустились по одній помилці, але Марен отримала сім секунд переваги, які досить легко втримала до фінішу. Марен Кіркейде – чемпіонка Європи, а Емілі Калкенберг довелось задовольнятись сріблом.

Завтра змагання у Брезно-Осрблі завершаться двома змішаними естафетами.

Переслідування. Жінки

1. Марен Кіркейде (1+0+0+1) 29:49,9

2. Емілі-Аахейм Калькенберґ (1+0+0+1) +11,1

3. Ошеан Мішлон (0+1+0+1) +27,1

7. Анастасія Меркушина (0+0+0+0) +57,3

12. Ірина Петренко (0+0+0+1) +1:33,9

23. Олена Городна (0+1+1+0) +2:14,9

31. Анна Кривонос (0+0+1+3) +2:54,0

35. Христина Дмитренко (2+1+2+1) +3:19,8

46. Любов Кип’яченкова (1+0+3+3) +5:31,3

48. Олександра Меркушина (1+1+2+3) +6:03,4

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: