Біатлоністи з Сумщини виступили в естафетах на чемпіонаті Європи

28.01.2024

Сьогодні в Брезно-Осрблі останній день чемпіонату Європи. Біатлоністи з 25 країн вийшли на старт змішаних естафет.

На змішану естафету українські тренери поставили найсильніший і оптимальніший на сьогодні склад. Розпочинали гонку чоловіки, тож, відповідно, закінчували жінки, пише biathlon.com.ua.

На першому колі пелотон очолив француз Тео Гійяр-Поллє, та вже після першої стрільби очікувано гонку очолив представник Норвегії Ісак Фрей, який показує у Словаччині дуже гарну роботу саме на вогневих рубежах. Другим на коло пішов фін Туомас Хар’юла, третім Лукас Фратцшер з Німеччини.

Перший етап в українській команді був довірений Віталію Мандзину, який заради сьогоднішнього старту пропускав вчора гонку переслідування. Віталій з одним промахом вийшов на друге коло на 8-й позиції з 16-секундним відставанням від лідера.

Стрільба стоячи трохи поміняла місцями склад проміжних лідерів гонки. Фрей залишився на першій позиції, от на другу вийшов італієць Нікола Романин, на третю перемістився фін. Українець дуже добре відпрацював стрільбу стоячи та на фінішне коло вийшов зі стадіону четвертим. У такому ж порядку біатлоністи і відправили у гонку своїх колег по командам.

На другому етапі за Україну на старт вийшов Дмитро Підручний. Нагадаємо, що згідно особистого плану виступів він пропускав індивідуальну гонку ЧЄ, та досить непогано виступив у спринті та персьюті.

На стрільбу лежачи надшвидкий Йохан-Олав Ботн прийшов із гандикапом у 21 секунду, відпрацював без помилок і пішов на стійку. На другій та третій позиції, як і раніше, були італієць Ніколо Бетемпс та фін Йоні Мустонен. Дмитро двічі схибив і збільшив розрив від норвежця до 55-и секунд, втім залишившись на четвертій позиції.

Стрільба стоячи зазвичай вносить значні корективи у гонку. Ботн на цей раз використав всі додаткові патрони та пішов на штрафне коло. Нажаль Підручний відстрілявся точно так же, як представник Норвегії, перемістившись на 6-у позицію. А вперед вийшов італієць, слідом зі штрафного кола вибіг Ботн, на третє місце команду Франції перемістив Антонен Ґіґонна.

За останнє коло норвежець обігнав Бетемпса на 7 секунд, другим естафету передав італієць, третім – француз. Нажаль Дмитро поступився ще двома позиціями та відправив у гонку Христину Дмитренко 8-ою.

Іда Лієн за коло змогла збільшити свою перевагу над італійкою до 12-ти секунд. Досить виважено і обережно відпрацювала на вогневому і першою ж пішла на другу стрільбу. Італійка Трабуккі з одним промахом пішла у гонку другою, француженка Мішлон – третьою. Українка відпрацювала чисто і залишила за собою восьму позицію.

Другу стрільбу свого етапу норвежка також пройшла чисто, збільшивши свою перевагу над переслідувачками до 30 секунд. Тож на останній етап лідери пішли у такому порядку: Норвегія, Італія, Франція. Дмитренко, зробивши одну помилку на стійці, вийшла на фінішне коло шостою.

Останньою в нашій команді на старт гонки вийшла уродженка Сум Анастасія Меркушина.

Лідер естафети Марен Кіркейде вже на першому ж колі почала нарощувати темп, збільшуючи розрив між суперницями до 46 секунд. Дозволивши собі одну хибу, норвежка знов очолила гонку перед заключною стрільбою. Наздогін за Кіркейде кинула Камілла Бене, яка досить швидко, а головне, чисто відстрілялась на лежці. Замкнула трійцю лідерів італійка Ханна Аухенталлер, яка зробила два промахи. У Насті ж стрільба лежачи сьогодні, м’яко кажучи, не вдалася: три штрафні кола.

Ну, а у стані лідерів гонки і після останньої стрільби нічого не змінилося. Норвежка з трьома промахами знов першою вибігла на фінішне коло, при цьому підпустивши до себе на відстань у 9 секунд француженку Бене, у якої була тільки одна хиба. Італійка не віддала третє місце. У такому порядку лідери й фінішували: золото досить очікувано дісталось команді Норвегії, срібло – Франції, бронза їде до Італії.

Українка з двома промахами на стрільбі стоячи на останнє коло пішла 9-ю, на цій позиції і фінішувала.

Змішана естафета

1. Норвегія (1+7) 1:04:23,3

2. Франція (1+7) +14,6

3. Італія (0+5) +53,8

4. Швеція (2+15) +1:45,2

5. Німеччина (2+10) +2:37,6

6. Австрія (2+15) +2:54,6

9. Україна (4+12) +4:16,2

Перед стартом останньої гонки чемпіонату Європи у складах команд відбулась низка змін порівняно з початковою заявкою. Зокрема в українській команді юну Олену Городну замінила більш досвідчена глухівчанка Анна Кривонос. Однак, на жаль, поставити знак оклику наприкінці виступу нашої команди на турнірі українському дуету не вдалось.

Вже після першого рубежу у виконанні нашого Антона Дудченка українська збірна опинилась в середині другого десятку. Хоча й з не критичним відставанням у 20 секунд. Подальший виступ Антона та Ані відбувався з стабільною тенденцією: поступове відігрівання позицій, але збільшення відставання від лідерів.

У підсумку Кривонос, непогано відпрацювавши на стрільбі останнього етапу, піднялась на шосту позицію перед останнім колом, але до фінішу пропустила двох швидших суперниць і таким чином останню гонку чемпіонату Україна завершила восьмою.

Боротьба ж за медалі була надзвичайно інтригуючою. Протягом гонки основне протистояння точилось між збірними Норвегії та Швеції, які почергово змінювали одна одну на першій позиції. Норвежці були швидшими, шведи – влучнішими, але на останній етап Вебйорн Соерум та Антон Іварссон відправили своїх напарниць одночасно!

Так само синхронно норвежка зі шведкою прийшли і на вирішальну стійку, хоча перед тим у лежці Сара Андерссон відстрілялась чисто, а Емілі Калкенберг довелось ногами відпрацьовувати один використаний запасний патрон. Стійку норвежка почала стріляти швидше, але й швидше промахуватись! Але ж і шведка відповідала хибами! Проте якщо Андерссон вдалось закрити усі мішені за допомогою двох запасних патронів, то Калкенберг змушена була зазирнути на коло штрафу, фактично віддавши перемогу суперниці. Отже, завершальна гонка чемпіонату Європи завершилась сенсацією: Норвегія після здобуття шести золотих медалей у попередніх сімох гонках, в останній момент залишилась без перемоги.

Цікавою вийшла розв’язка і в боротьбі за бронзу. На останньому колі за місце на подіумі боролись збірні Австрії та Молдови, які перед початком четвертого етапу посідали лише п’яте та сьоме місця, а також команда Італії. Саме італійка Лінда Цінгерле після останньої стрільби пішла третьою, однак не витримала темпу суперниць і до фінішу пропустила обох конкуренток. А третьою перетнула фінішну лінію австрійка Крістіна Оберталер, якій виявилось достатньо 7-секундної переваги над швидшою Аліною Стремоус, аби позбавити Молдову сенсаційної медалі чемпіонату.

Отже, один з двох головних стартів для нашої команди завершився з однією бронзою Христини Дмитренко. І тепер попереду ще більш складне та відповідальне випробування – чемпіонат світу в Нове-Мєсто. Але до того, наступного тижня, ще відбудуться етапи юніорського та дорослого Кубків IBU.

Одиночна змішана естафета

1. Швеція (0+6) 41:50,1

2. Норвегія (1+14) +13,9

3. Австрія (0+9) +43,9

4. Молдова (0+6) +45,4

5. Італія (0+10) +51,6

6. (1+10) +1:20,1

7. Німеччина (1+9) +1:27,0

8. Україна (0+7) +1:27,9

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: