“І свистить, і падає, і бахкає”. Як працює амбулаторія Юнаківської громади на кордоні

29.01.2024

Юнаківська територіальна громада розташована біля кордону з Росією і перебуває під постійними обстрілами. Амбулаторія у прикордонному селі обслуговує 16 населених пунктів громади.

Пану Миколі 64 роки. Чоловік пояснює: все життя мешкає в цьому селі і виїжджати з нього не хоче. Додає: здоров’я стало підводити, тож часто звертається до лікарів. “Була і раніше у нас тут лікарня, звертались і туди, але наразі, з новим обладнанням європейського типу амбулаторія влаштовує більше. Звертатися за віком сюди доводиться частенько. Тут кваліфіковані медичні працівники. Поставлять професійно крапельницю. Загалом, за здоров’я людей у нашій громаді піклуються”, — говорить чоловік.

Ольга Романенко близько 20 років працює медсестрою загальної медицини. Каже, працювати добре, аби тільки не постійні обстріли: “Якщо на околицях, то кожного дня чуємо. Якщо конкретно тут прилітає, може раз на місяць. Частенько бігаємо в сховище, ховаємось. І свистить, і падає, і бахкає”.

За словами сімейного лікаря амбулаторії загальної практики сімейної медицини Нікіти Цимбала, медикам часто доводиться працювати під обстрілами: “Обстріл починається і ти не знаєш і від прильоту ніхто не застрахований. Три тижні тому був обстріл, одразу після обстрілу виклик був і ми виїхали. Там 2 контузії і снаряд прилетів прямо в будинок. Були пошкодження сильні і снаряд ще не розірвався. Ми евакуйовували людей, викликали швидку, вивозили”.

“Працює на території стоматолог, є дві машини у нас. Третя оформлюється, це швидка допомога для важких хворих реанімобіль. Працюємо щодня, навіть без вихідних з 8-ї і до останнього пацієнта. Цілодобово можемо працювати”, — розповідає лікар.

На території Юнаківської територіальної громади функціонує дві медамбулаторії і три ФАПи, розповідає Олена Сіма — голова громади. “Амбулаторія у нас побудована давно, але тільки у 2020 році ми змогли на неї зробити всі документи. І зараз вона знаходиться у власності нашої громади. Підключили всі комунікації. Амбулаторія допомагає місцевим жителям. Я, як голова, заходжу туди кожен день. Ми всі переймаємось, чи є у нас ліки. Як наші машини, які обслуговують нашу громаду, чи вони у нас на ходу”, — зазначила посадовиця.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: