Енергетик про роботу на прикордонні: «Там залишаються люди. І їм потрібно світло, від якого залежить ще й вода і тепло»

30.01.2024

Електромонтер Середино-Будської дільниці філії «Шосткинський район електричних мереж» Антон Кравцов в АТ «Сумиобленерго»  прийшов після початку повномасштабної війни, у листопаді 2022 року. У короткий час показав високі знання в енергетиці, які вміло використовує у повсякденній роботі, якісно виконує оперативно-технічне обслуговування електричних мереж. Він – один із енергетиків, які працюють на небезпечних ділянках прикордоння.

Одна з таких – місто Середина Буда на півночі Сумщини. Антон Сергійович розповідає, через загрозу з боку Росії з міста виїхали чимало людей, та все ж дехто залишився: «Я і сам після того, як потрапив під обстріл і отримав поранення, виїхав із міста в трохи безпечніше місце. Однак продовжую працювати, щоб відновлювати мережі на прикордонні. Прикро і дуже боляче дивитися, що окупанти роблять із моїм рідним містом. Хочу підтримувати його, як можу».

До зони обслуговування оперативно-виїзної бригади Середино-Будської дільниці, де працює Антон Кравцов, входять Середино-Будська та Зноб-Новгородська територіальні громади, в складі яких 81 населений пункт. 35 відсотків населених пунктів Середино-Будської та Зноб-Новгородської територіальних громад розташовані в п’ятикілометровій зоні поблизу кордону.

Під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України Антон Сергійович проявляє неабияку мужність і героїзм при виконанні своїх посадових обов’язків. Під авіаційними та артилерійськими обстрілами ворога виконує роботи з відновлення пошкоджених у Середино-Будській та Зноб-Новгородській громадах об’єктів енергетичної інфраструктури, що забезпечують безперебійне живлення споживачів та підприємств критичної інфраструктури Сумської області.

РФ майже щодня обстрілює мирне населення прикордоння, руйнуючи інфраструктуру та енергетичні об’єкти. Антон Кравцов у складі бригади енергетиків постійно відновлює розподіл електроенергії до домівок. У вересні 2023 року він разом із колегами у складі оперативно-виїзної бригади Середино-Будської дільниці філії «Шосткинський РЕМ» АТ «Сумиобленерго» потрапив під обстріл російської армії. Ворог вдарив по центру міста зі ствольної артилерії та поцілив у автомобіль енергетиків, які проводили огляд повітряних ліній електропередачі, що постраждали внаслідок попереднього удару росіян. У результаті цього 31-річний електромонтер Антон Кравцов та 56-річний водій службового авто Леонід Дорошенко отримали поранення. Окрім того, унаслідок атаки ворога було пошкоджено службовий автомобіль, лінію електропередачі, дві установи та місцеве підприємство.

Чоловіки пройшли лікування, Антон Сергійович уже повернувся до своїх службових обов’язків, а от Леонід Васильович ще проходить тривалу реабілітацію.

До Дня енергетика Указом Голови держави №828/2023 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня енергетика” за вагомий внесок у розвиток і забезпечення діяльності енергетичного комплексу в умовах воєнного стану, особисту мужність і самовідданість, виявлені у ліквідації наслідків аварій на об’єктах енергетичної інфраструктури, сумлінне виконання професійного обов’язку Антон Кравцов був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, а його колега Леонід Дорошенко – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Антон Кравцов говорить: «Коли дізнався про нагороду, не повірив. Знаєте, дуже хотілося б, щоб вона була за щось інше…. У мирний час. Вірю, що буде Перемога і це буде наша найбільша винагорода!».

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: