Цукровий діабет: перші тривожні симптоми. Які аналізи необхідні для ранньої діагностики?

30.01.2024

Цукровий діабет залишається актуальною і серйозною проблемою сучасного суспільства з численними соціальними та економічними наслідками. Збільшення випадків цукрового діабету пов'язане з модифікацією стилю життя, зокрема збільшенням надмірної ваги, неактивністю та неправильним харчуванням, акцентує інформаційне агентство “Конкурент”

Чому підвищується цукор у крові?

Цукровий діабет – поширене захворювання обміну речовин, за якого в крові підвищується рівень глюкози (цукру). Це пов'язано з порушенням вироблення гормону інсуліну підшлунковою залозою або зі зниженою чутливістю клітин до інсуліну. Цей гормон контролює вміст цукру в крові, стимулюючи клітини засвоювати глюкозу з крові. За дефіциту інсуліну або зниженої чутливості до нього клітин рівень цукру підвищується, що призводить до порушень жирового, білкового, водно-сольового обмінів, ацидозу. Тому діабет проявляється різноманітно.

Розрізняють діабет 1-го і 2-го типів – інсулінозалежний та інсулінонезалежний. Перший частіше розвивається у молодих людей через руйнування клітин підшлункової залози. Другий – у людей середнього віку, здебільшого через ожиріння і малорухливість.

Лабораторні аналізи за підозри на діабет

Дуже важливо вчасно діагностувати цукровий діабет, адже раннє лікування допомагає запобігти серйозним ускладненням. Для встановлення діагнозу рекомендуються такі лабораторні обстеження:

  • глікозильований гемоглобін (HbA1c);
  • аналізи на інсулін, С-пептид та антитіла до бета-клітин підшлункової залози;
  • аналіз крові на вміст глюкози натще; 
  • глюкозотолерантний тест; 
  • дослідження сечі на наявність глюкози та кетонових тіл.

Отже, своєчасне і правильне тестування дозволяє поставити діагноз “діабет” і призначити адекватне лікування.

Симптоми і перші прояви цукрового діабету

Запідозрити цукровий діабет можна спостерігаючи за характерними симптомами та ранніми проявами цього захворювання. Основні ознаки для різних типів діабету:

  • діабету 1-го типу (інсулінозалежного) – початок захворювання у дитячому чи молодому віці (до 30-35 років). Гострий розвиток симптомів (сильна спрага, часте сечовипускання), різке схуднення на тлі збереженого апетиту. Лабораторно визначається високий рівень цукру в крові, кетонові тіла в сечі;
  • діабету 2-го типу (інсулінонезалежного) – початок після 40 років, часто на тлі ожиріння. Характерно поступовий розвиток, тривалий безсимптомний перебіг. Симптоми не сильно виражені, помірні спрага та поліурія. Зниження ваги не характерне. Лабораторно визначається помірне підвищення цукру в крові.

Аналіз симптомів допомагає визначити тип діабету для призначення адекватного лікування.

Інші новини:

Коментарі: