Яку нерухомість віддає в оренду Фонд держмайна на Сумщині?

04.02.2024

Незважаючи на всі складнощі сьогодення, підприємці намагаються розвиватися і йти далі – адже потрібно тримати економіку країни, допомагати військовим тощо. Управління забезпечення реалізації повноважень у Сумській області Регіонального відділення ФДМУ по Полтавській та Сумській області зі свого боку стає у нагоді бізнесу, передаючи в оренду приміщення, що відповідають запитам підприємців.

– Звичайно, ризики у орендарів чи бажаючих орендувати приміщення в прикордонних територіальних громадах чималі, – розповідає Лариса Кліщенко в. о начальника відділу оренди та розпорядження державним майном управління. – В минулому році ми уклали 55 договорів оренди, в тому числі з бюджетними установами -28, з комерційними – 27. Окрім цього, автоматично продовжена дія ще 74 договорів. А всього з початку дії воєнного стану в оренду передано 94 об’єкти державної власності. Наразі спеціалісти нашого відділу супроводжують більше ніж 400 договорів оренди державного майна. Завдяки цій роботі за 2023 рік до бюджету вдалось залучити понад 9 млн 800 тис. грн.

– Наведіть приклади найбільш вдалих для бюджету договорів.

– Влітку ми уклали договір оренди бази відпочинку загальною площею 675,7 кв. м в с. Литовка Охтирського району. В результаті аукціону переміг потенційний орендар, який запропонував за об’єкт оренди 16 150 грн орендної плати на місяць.

У жовтні укладено договір оренди гаражу площею 45,1 кв. м у м. Суми. В результаті аукціону переміг потенційний орендар, який запропонував за об’єкт оренди 2 100 грн орендної плати на місяць. У листопаді уклали договір оренди нежитлової будівлі загальною площею 141,6 кв. м у м. Суми з оплатою 1941,63 грн на місяць.

– Де шукати об’єкти, які здаються в оренду?

– Ще з 2020 року, відповідно до законодавства, об’єкти державної та комунальної власності повинні здаватися в оренду виключно через е-аукціони. Державна електронна торгова система «Прозорро.Продажі» – це своєрідна вітрина, де Фонд держмайна України та органи місцевої влади виставляють свої об’єкти, а бізнес може вибрати щось відповідно до своїх потреб. Всі торги відбуваються онлайн, під’єднатися можна з будь-якої точки світу. Система «Прозорро.Продажі» забезпечує рівний доступ до участі в аукціоні, кожного учасника. Перемагає той, хто запропонує найвищу ціну. А у разі несплати за об’єкт право стати переможцем отримує учасник з другою за розміром ставкою.

Щоб знайти приміщення державної або комунальної власності для оренди, необхідно зробити кілька нескладних кроків:

– зайти на сайт «Прозорро.Продажі» до розділу «Аукціони», обрати напрям роботи – «Оренда державного та комунального майна» – і отримати список доступних приміщень. За допомогою додаткових фільтрів відсортувати варіанти;

– обрати об’єкт потенційної оренди, вивчити інформацію та ознайомитись з умовами;

– зареєструватися і подати заявку на участь в аукціоні на одному із 40 акредитованих онлайн-майданчиків;

– зробити переможну ставку.

Якщо у вас виникли складнощі – на допомогу прийде персональний менеджер.

Крім того, всі актуальні пропозиції можна знайти на сайті orenda.gov.ua, в телеграм-каналі ФДМУ або на сторінці у «Фейсбуці», де ми анонсуємо найближчі аукціони оренди та приватизації.

– Які об’єкти плануються до оренди через аукціон найближчим часом?

– На сьогодні на орендний аукціон виставлено 4 об’єкти, усі строком на 5 років: нежитлові приміщення загальною площею 83,1 кв. м у м. Глухів (вул. Шевченка, 10), стартова орендна плата – 3552,82 грн, аукціон відбудеться 6 лютого.

Гараж площею 310,7 кв. м у м. Суми (провулок Пляжний, 3), стартова орендна плата – 310,70 грн, аукціон 9 лютого.

Нежитлові приміщення загальною площею 60,8 кв. м у м. Білопілля (вул. Соборна, 53), стартова орендна плата – 30 грн 40 коп., аукціон 23 лютого.

Нежитлові приміщення загальною площею 123,8 кв. м у м. Білопілля (вул. Соборна, 53), стартова орендна плата – 61 грн 90 коп., аукціон 27 лютого.

Крім того, вже внесені до Переліку І типу і за наявності заявників можуть бути виставлені на аукціон з оренди: нежитлові приміщення загальною площею 132,4 кв. м у м. Шостка (провулок Івана Євдокименка, 4); група інвентарних об’єктів загальною площею 567,4 кв. м, яка складається з адмінбудівлі з підсобними будівлями (сарай, гараж, туалет), у м. Буринь (вул.Г. Головинського, 74); нежитлові приміщення загальною площею 85,81 кв. м у смт Недригайлів (вул. Сумська, 22); нежитлове приміщення загальною площею 10,4 кв. м у м. Конотоп (вул. Братів Лузанів, 48); гараж загальною площею 140,7 кв. м у м. Конотоп (вул. Братів Лузанів, 48) і по цій же адресі нежитлові приміщення загальною площею 28,3 кв. м. Отже, якщо вас зацікавив якийсь об`єкт – не баріться.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: