Лісівники розповіли, як на Сумщині заготовляють насіння хвойних порід

04.02.2024

Від того, наскільки високої якості є заготовлене насіння, залежить стійкість та продуктивність майбутнього лісу, зазначає Північний лісовий офіс. Щоб забезпечити таку якість, лісівники використовують сучасні лісонасіннєві комплекси, що складаються з камери для сушіння шишок та устаткування для їхньої переробки й підготовки до висівання. Заготовлене насіння зберігають у холодильних камерах при спеціальній температурі, щоб зберігалась схожість насіння.

Як саме працює це обладнання, розповіли на прикладі філії «Тростянецьке лісове господарство» ДП «Ліси України».

Спершу шишки завантажують у барабан для очищення від хвої, потім висипають на каретки та завозять у сушильну камеру.

Просушуються шишки не менше 5 днів. У процесі температура поступово збільшується від 36 до 41 градусів за Цельсієм. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає.

Коли цикл завершується, розкриті шишки висипають з ящиків до барабану та вибивають насіння з крилаткою.

Для обезкрилення використовується установка з форсунками для розпилення води та подачі стисненого повітря, бо саме стиснене повітря ефективно відокремлює зволожені крилатки й очищує насіння від твердих домішок.

Щоб очистити обезкрилене насіння від пилу, крилаток та порожніх насінин, використовують гравітаційний сепаратор.

На кінцевому етапі обробки насіння відправляють у вакуумний апарат, який збільшує схожість до 98%.

За один цикл можна переробити 256 кг шишок (64 ящики по 4 кг), а за 1 місяць можна здійснити до 6 циклів завантаження, сушіння та переробки шишок, загальною масою до 1536 кг.

У цьому році тростянецькі лісівники вже переробили 909 кг шишок, з яких 809 кг – насіння сосни звичайної й 100 кг – модрини європейської.

Загалом філії Північного лісового офісу ДП «Ліси України» планують заготовити 61,2 тонни насіння хвойних порід.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: