На Сумщині за січень зафіксували 8 випадків коронавірусу “Дженні”

06.02.2024

“Дженні” — новий субваріант штаму коронавірусу “Омікрон”. Він переважає на території України впродовж епідсезону 2023-2024. Протягом січня у Сумській області було зафіксовано 8 випадків цього захворювання.

Про це повідомили у МОЗ.

За інформацією міністерства, всього в Україні було зареєстровано 42 випадки зараження “Дженні”.

“За субваріантами COVID-19 ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і у світі. У кожного субваріанту є певні особливості, але наразі субваріант “Дженні” — це або середній, або легкий перебіг захворювання. Майже половина захворілих — люди старше 60 років, лише 8 українців мали незавершений курс з первинної вакцинації (з них лише дві людини — дві дози), решта — невакциновані. Пункти щеплення в країні забезпечені безоплатною вакциною, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення”, — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Виокремити випадки субваріанту JN.1, який називають “Дженні”, в Україні вдалося під час секвенування. Це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі, повідомили у МОЗ. Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року.

У ВООЗ зазначають, що наразі ризик для населення — низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанту “Дженні”.

trybuna.sumy.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: