86 об’єктів культурної спадщини Сумської області включено до реєстру нерухомих пам’яток України

06.02.2024

Про охорону пам’яток культурної та архітектурної спадщини області в умовах війни під час брифінгу розповів начальник управління містобудування та архітектури Сумської ОДА Володимир Биков.

За його словами, на державному обліку наразі перебуває 474 пам’ятки культурної спадщини Сумської області. 15 населених пунктів Сумщини мають статус «історичне місце». Це Суми, Глухів, Конотоп, Лебедин, та інші.

«Одне з найголовніших завдань для управлінням містобудування та архітектури – це охорона пам’яток культурно-історичної спадщини області. Ми активно співпрацюємо з органами прокуратури з метою забезпечення того, щоб на кожну пам’ятку архітектури, був укладений затверджений відповідним управлінням або Міністерством культури України договір охорони культурної спадщини», – зазначив Володимир Биков.

Укладання такого документу зобов’язує власника об’єкта виконувати необхідні вимоги щодо збереження культурної пам’ятки, а також повідомляти про ремонтні або реставраційні роботи. Ці заходи спрямовані не лише на дотримання містобудівного законодавства, але й на збереження історичних та культурних пам’яток області.

Пріоритетним завданням також є проведення моніторингу стану пам’яток культурної спадщини, що дозволяє виявити проблемні питання та зафіксувати порушення.

Під час брифінгу Володимир Биков також повідомив про перший в Україні пілотний проєкт «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» («єПам’ятка»). Це інформаційно-комунікаційна система обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України, що перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізує процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

«За розпорядженням голови Сумської обласної військової адміністрації Володимира Артюха та за узгодженням з міністерством культури та інформаційної політики України, в реєстр було включено 86 об’єктів культурної спадщини Сумської області», – додав він.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: