Жоден мікрорайон Сум не забезпечений укриттями на 100 %, – Олексій Дрозденко

07.02.2024

В ефірі Українського радіо Суми начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко розповів про будівництво та ремонт укриттів.

А також про те, на скількох мешканців громади вистачить наявних укриттів та чи забезпечені укриттями медзаклади та заклади освіти у Сумах.

– Яка наразі ситуація з будівництвом нових укриттів та ремонтом вже наявних?

– В першу чергу ми працюємо не над будівництвом укриттів, а над ремонтом тих укриттів, які найбільш простіше і найдешевше привести до належного стану. Щодо модульних укриттів слід зазначити, що ДСНС певні конструкції не рекомендували, тому що вони були не надійними. Модульні укриття не є в першому пріоритеті у порівнянні з тими підземними спорудами, які у нас є і потребують ремонту. Поки що модульні укриття будувати не будемо.

За статистикою, тільки у комунальній власності за 2022-2023 роки відремонтовано 20 захисних споруд. Наразі в бюджеті громади на цей рік заплановано майже 200, а точніше 199 млн грн, з них вже виділено 101 млн грн на 9 об’єктів. В першу чергу будуть ремонтуватися ті, що рекомендовані ДСНС.

Два критерії, на які звертаємо увагу під час ремонту чи будівництва укриття:

Географічне розміщення. Тобто чи є поруч інші укриття. Чи дійсно саме у цьому, чи іншому місці є гостра потреба їх будівництва. На жаль, жодний район чи мікрорайон міста не забезпечені укриттями на 100 %.

Питома вартість на одну людину. Коефіцієнти звичайно зовсім різні. Є від 2-х до 3-х тисяч і від 100 і більше тисяч грн на одну людину. А тому під час ремонтних робіт, чи будівництва укриття ми зважаємо на те, щоб питомий коефіцієнт був до 2-х, 3-х, 5 максимально до 10 тисяч грн на кожного мешканця. А ті, що 30 плюс, ми відкладаємо на пізніше.

– Скільки у нас укриттів в Сумській громаді і скільки не вистачає?

– До Сумської громади входить місто Суми та ще 20 населених пунктів, що згуртовані у 4-х старостинських округах. В цілому на сьогодні кількість жителів громади складає 274 тисячі. Якщо рахувати усі рекомендовані ДСНС укриття комунальної, приватної та державної форм власності, то можемо укрити понад 30 тисяч мешканців з 274 тисяч.

– Скільки укриттів у закладах освіти?

– Шкільних закладів освіти у місті Суми 32. У 18-ти з них функціонують укриття, а також є укриття у семи садочках та трьох закладах позашкільної освіти. До наступного 2024 навчального року ще в семи школах, швидше за все, з’являться укриття. В решти восьми школах, в яких наразі немає укриттів і не має можливості облаштувати їх у підвалах, доведеться будувати.

Щодо дитячих садків, до нового навчального року з укриттями буде в цілому 27 і в позашкільних закладах чотири.

– Скільки укриттів у закладах охорони здоров’я?

У нас 10 закладів охорони здоров’я. В п’яти з них 100% функціонують, в решти п’яти будуть функціонувати до нового навчального року.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: