На Сумщині перевірять тендерні закупівлі в громадах

07.02.2024

Про це під час першого в цьому році засідання робочої групи повідомила її керівник, заступниця начальника Сумської обласної військової адміністрації Марія Зонова.

«Робота група «Прозорість і підзвітність» спускається на рівень нижче і тепер перевірятиме закупівлі в громадах. За дорученням начальника Сумської обласної військової адміністрації Володимира Артюха, ми розпочинаємо досліджувати закупівлі, які здійснює Сумська територіальна громада. А потім будуть районні центри – Охтирка, Конотоп, Шостка, Ромни, далі – інші громади.

Заступниця начальника Сумської ОВА доручила членам робочої групи підготувати перелік проєктів, за якими оголошені закупівлі в Сумській громаді.

Також під час засідання робочої групи підбили підсумки роботи за минулий рік. Марія Зонова нагадала, що в минулому році завершено 26 проєктів з відновлення на суму 386,7 млн грн.

«На жаль, найбільші і найвагоміші проєкти в тому році виконані не були. Тому сподіваємося, що держава дасть завершити громадам ті проєкти, які завершені не були. І ми маємо вже певні результати. Зокрема, по Постанові № 608 Кабміну відбулися зміни і 156 мільйонів гривень знову повернуться в громади на продовження реалізації проєктів. Тож ми й надалі продовжимо досліджувати ці проєкти – на предмет наявності правопорушень», – зазначила вона.

Тож на наступне засідання члени робочої групи мають дослідити 3 проєкти, які громади продовжують реалізувати за державні кошти: капітальний ремонт будівель Шосткинської дитячої лікарні, капітальний ремонт з впровадженням заходів комплексної термомодернізації та відновлення аварійних елементів будівлі, що виникли в наслідок збройної агресії російської федерації Сумського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 23 «Золотий ключик» в м. Суми та реконструкція сталевих ділянок водоводу від Лучанського водозабору в м. Суми.

«Завданням нашої робочої групи також буде також дослідження окремих розділів договору між замовником і підрядником, зокрема, розділ штрафних санкцій і розділ крайніх заходів, які мають застосовуватися до нечесних підрядних організацій. Вимоги групи «Прозорість і підзвітність» мають бути більш жорсткими до цих розділів договору, адже у них мають передбачатися і ризики невиконання і санкції за порушення графіків виконання робіт. Тому що фактично у нас є зараз підрядні організації, які нічого не роблять і ніяк за це не відповідають. Такі, до речі, приклади є не лише серед проєктів, які ми досліджували, а й у закупівлях за кошти місцевих бюджетів», – зазначила Марія Зонова.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: