Як у Шостці облаштовує свій побут у новому помешканні багатодітна сім’я переселенців

07.02.2024

Вони втекли з рідного селища після того, як на їхній город влучила російська ракета. Волонтерка Влада Воробйова знайшла їм будинок у Шостці, і тепер сім’я облаштовує побут у новому помешканні. Журналісти ШосткаNews.City завітали в гості до багатодітної родини переселенців і довідалися, чого вони сьогодні потребують.

Шосткинська волонтерка Влада Воробйова займається пошуком житла для внутрішніх переселенців. І не безуспішно. Так, завдяки їй, прихисток у Шостці вже знайшли 12 сімей.

Люди вже переоформили довідки ВПО і тепер живуть у Шостці

Багатодітнасім’я Абрамчуків – одна з тих, кому Влада допомогла знайти житло. Власник будинку, де зараз мешкають переселенці, сам «вийшов» на волонтерку. Сказав, що готовий надати його у користування всього лише за комунальну плату. «В цьому будинку є усі умови для проживання – каналізація, вода, автономне опалення, дві кімнати», – розповідає волонтерка.

Пані Віта – мама трьох діток. Розповідає, що самі – з Есмані, що на Глухівщини. Тікати з рідного селища вирішили після того, як на їхній город «прилетіла» російська ракета. «Малеча дуже злякалася. Старша дитина була у повному ступорі. Тоді і вирішили виїхати», – зауважила жінка.

Хоча прильоти у нас були не кожен день, але ми вирішили, що діти важливіші

Вивезли Абрамчуки також до Шостки і домашніх улюбленців та свійських птахів. Вони, за словами Віти, допомагають відчути себе тут «як вдома». «Вивезли ми собаку, двох котів і індиків. Речі забрали не усі, але господарство – усе», – говорить вона.

Гроші, на які сьогодні живе родина переселенців, – це державна допомога багатодітним сім’ям та виплати на найменшу дитину. Документи на отримання статусу ВПО Абрамчуки тільки-но подали. Тож, наразі перебувають у скрутному матеріальному становищі. За словами Влади Воробйової, волонтери допомагають родині за можливістю. І цього разу вона приїхала до них не з порожніми руками. «Ми привезли гуманітарні набори. Люди передали також пледи, ковдри. Ця сім’я потребує допомоги», – підкреслює волонтерка.

На жаль, волонтерський грошовий ресурс майже закінчився, оскільки донатів надходить не стільки, скільки у ВПО є потреб

Сьогодні багатодітній родині насамперед потрібні холодильник, пральна машина та двоярусне ліжко. Влада звертається до підприємців з проханням допомогти з цим переселенцям. «Пані Віта погодилася надати свої контакти, аби напряму можна було б передати їй допомогу», – зазначає вона.

Влада Воробйова дякує Товариству Червоного Хреста, яке теж долучається до допомоги внутрішнім переселенцям, а також Волонтерському Центру «Шостка Добро» та іншим волонтерським організаціям.

shostkanews.city

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: