Кримінальне провадження по справі Олександра Кукси у Сумах не зупинили

09.02.2024

Кримінальне провадження по справі Олександра Кукси не зупинили. Військовослужбовця обвинувачують у смертельній аварії в Сумах 28 березня минулого року. Тоді під колесами його службової автівки загинула жінка.

На минулому засіданні сторони мали перейти до завершальної стадії розгляду справи – судових дебатів. Однак, Олександр Кукса до суду не з’явився. Сьогодні на засіданні він також був відсутній. Про зупинення кримінального провадження клопотала його захисниця Тетяна Іванова:

“Враховуючи, що в країні воєнний стан, була внесена стаття 335 ч.1, яка передбачає, що в даному випадку, якщо є обвинувачений, або підозрюваний військовослужбовцем, то кримінальне провадження зупиняється. В іншому випадку і суд, і сторони будуть вимушені кожного разу збиратися на засідання, вислуховувати мої заяви про те, що він відсутній з поважної причини з проханням перенести. Ми будемо нескінченно призначати нові дати засідань, але розглянути кримінальне провадження ми так і не зможемо, тому що так склалися обставини, що Кукса виконує бойові завдання в зоні активних бойових дій”.

Проти зупинення кримінального провадження по Олександру Куксі виступив прокурор Дмитро Тумко.

“У нас Кукса на даний час, відповідно до наказу, який надала сторона захисту проходить службу на посаді начальника групи логістики штабу. Ця посада передбачає вільний доступ до комп’ютерів, інтернету і так далі. В нас є 336 ст. КПК України, яка дозволяє брати участь у режимі відеоконференції. Тому, вважаємо, що сторона захисту взагалі обійшла цей момент – про прийняття участі, про можливість чи не можливість брати участь Куксою в режимі відеоконференції”, — зазначив Дмитро Тумко.

“ Зі сторони потерпілої – потерпіла бачить, що це саме факт ухилення, можливість законне ухилення від подальшої участі в даному кримінальному провадженні як обвинувачений. Відтермінувати його на якийсь термін, зупинити і потім невідомо, що буде далі відбуватися. Тому, в такому випадку, немає ані процесуальної можливості це зробити – задовольнити клопотання захисника в даному провадженні і немає навіть законодавчої можливості це зробити, оскільки в нас Кукса був мобілізований раніше, до того, як відбулась подія злочину, а не під час судового провадження, що його мобілізували вчора чи позавчора”, — говорить адвокат потерпілої Максим Кондратенко.

Вислухавши сторони, суд в особі судді Євгена Янгол постановив:

“Відмовити у задоволенні клопотання захисника Іванової про зупинення судового провадження за обвинуваченням Кукси Олександра Володимировича у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.186 Кримінального Кодексу України. Ухвала набирає законної дії з моменту її оголошення”.

Також, додав Євгеній Янголь, суд звернеться до військової частини щодо витребування інформації стосовно терміну бойового розпорядження Олександра Кукси та можливості прийняття його участі у відеоконференції судового засідання.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: