На Сумщині проаналізували дані вимірювань радіаційного фону за рік

14.02.2024

Фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб щоденно вимірюють радіаційний гамма-фон Сумщини.

Минулого року виконано 3258 вимірювань радіаційного фону. Середній рівень гамма-фону на території Сумської області за минулий рік становить 0,13 мкЗв/год. (мінімальне значення – 0,10 мкЗв/год., максимальне значення – 16 мкЗв/год.). Радіаційний в межах норми.

Говорить в.о.завідувача радіологічною лабораторією Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ярослава Тарабан: “Наші багаторічні дослідження показують, що гамма-фон в Сумській області не перевищує 0,20 мкЗв/год.

Ми часто вживаємо слово­сполучення природний радіаційний фон, хоча не завжди розуміємо його складові та дію. Маємо певні страхи і неабияку безпечність, приміром, під­ставляючи тіло під сонячні промені. Отже, на населення земної кулі постійно впливає природний радіаційний фон. Життя на Землі виникло й розвивається в умовах постійного опромінення. Це необхідний компонент проживання в біо­сфері.

Випромінювання природних радіонуклідів та космічне випромінювання створюють природний радіаційний фон. Фонове опромінення людини складається з опромінення природними та штучними джерелами”.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: