На Сумщині працюють над створенням житлового фонду для ВПО

16.02.2024

Актуальні питання підтримки ВПО обговорили на засіданні робочої групи з питань ВПО Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній військовій адміністрації. Засідання пройшло під головуванням заступниці голови Сумської ОВА Олени Бойко.

За її словами, серед важливих питань соціальної підтримки ВПО – забезпечення житлом. Мова йде як про місця для тимчасового проживання, так і соціальне житло, де люди, що переселяються із небезпечних територій, можуть перебувати упродовж більш тривалого періоду.

«На сьогодні в області близько 114 сімей стоять у черзі на забезпечення житлом. Триває процес евакуації, люди поступово виїжджають із небезпечної зони і потребуватимуть умов для розміщення. Тож наразі на Сумщині працюють над створенням житлового фонду для ВПО»», – зауважила Олена Бойко.

Як відзначила вона, для формування житлового фонду розпочинається комплексний аудит житла, верифікація та оцінка стану приміщень, визначення першочерговості їх приведення у готовність до розміщення людей, дотримання вимог безбар’єрності. Стартує робота із Шосткинщини. Результатом таких комісійних перевірок у районах стане перелік сформованих пропозицій і можливостей залучення наявного житла для розміщення ВПО.

За словами посадовиці, велика роль у цих процесах відводиться робочій групі з питань ВПО. Даний орган має активно включатися у підтримку переселенців, і не лише у плані їх розміщення та вирішення житлових питань, а й сприяння їх соціальній інтеграції в нові реалії життя у громадах, працевлаштування дорослих, залучення дітей до освітнього процесу тощо.

Під час засідання було зауважено, що за програмою «Прихисток» на Сумщині майже 2,5 тисяч осіб прихистили понад 5 тисяч переселенців. В даному разі вкрай актуальним є питання контролю за використанням державних коштів та недопущення зловживань при отриманні компенсації громадянами, які не дотримується умови про безоплатне розміщення ВПО.

Олена Бойко також закликала представників громад посилити на місцях інформування жителів про важливі аспекти соціального захисту та підтримки громадян. Так, до мешканців прикордоння, котрі у 2024 році евакуюються з п’ятикілометрової зони, потрібно довести інформацію, що батьки мають можливість отримати, окрім належної державної грошової допомоги, ще й виплату 2 тисяч гривень з обласного бюджету на кожну евакуйовану дитинку.

Як підкреслила вона, наразі для категорії ВПО запроваджується ряд соціально важливих ініціатив, тож є потреба в постійній актуалізації інформації, отриманні різного роду роз’яснень. З огляду на це вона доручила детально вивчити питання функціонування гарячої лінії для проведення консультування ВПО, яка організована на базі обласного Департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції, та для розширення її потужностей розглянути можливість запровадження цілодобового короткого номеру телефону із залученням на лінію декількох операторів.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: