На Сумщині лікарі первинної ланки готові надавати ментальну підтримку населенню

16.02.2024

У цьому переконалася заступниця начальника обласної військової адміністрації Олена Бойко під час відвідування Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 у рамках всеукраїнського івенту «Запитай у сімейного лікаря про своє ментальне здоров’я – як це працює?»

За її словами, Сумщина є одним із лідерів реалізації проєкту з ментального здоров’я, адже більше 90% медичних фахівців області вже пройшли навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я «mhGAP» і можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу пацієнтам. Серед них – сімейні лікарі, педіатри, терапевти, медичні сестри, медбрати, фельдшери, та працівники екстреної медичної допомоги.

Кожен пацієнт при зверненні до лікарів первинки обов’язково зможе отримати підтримку та допомогу, якщо має проблеми з порушенням сну, апетиту, симптоми стресу, тривожності, депресії тощо. Хоч сімейний лікар не замінить психолога, психотерапевта чи психіатра, але він зможе допомогти уникнути загострення самопочуття і за необхідності спрямує до профільного фахівця.

«Завдяки всеукраїнській програмі ментального здоров’я «Ти як?», ініційованій першою леді України Оленою Зеленською, перед нами відкрилися нові можливості. Важливо те, що сімейні лікарі можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу не лише одній людині, але й цілій сім’ї. – наголосила Олена Бойко, – В умовах сьогодення такі проєкти стають пріоритетними у реалізації державної політики. Збереження психологічного здоров’я населення є надзвичайно важливим завданням: якщо відновимо самопочуття і здоров’я людини – ми відновимо цілу країну».

Регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Жанна Сидоренко зазначила, що уже 32 медичні заклади Сумщини уклали договір з НСЗУ на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

«У нашому суспільстві, на жаль, існує велика стигма щодо звернення за психологічною допомогою. Ця комунікаційна кампанія спрямована на те, щоб показати людям, що дбати про своє ментальне здоров’я – це не є соромно або страшно. Ми закликаємо не боятися і звертатися за допомогою. Пам’ятайте, в умовах сьогодення погане самопочуття – це нормальна реакція організму на ненормальні події», – додала вона.

Під час відвідування центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Олена Бойко поспілкувалася з медичними працівниками та пацієнтами щодо важливості формування культури піклування про власне ментальне здоров’я.

За словами директорки центру Алли Оводенко, усі 74 фахівці закладу: сімейні лікарі, терапевти та педіатри, опанували навчальний курс НСЗУ із надання психологічної підтримки за програмою BООЗ Mental Health Gap Action Programme і вже використовують набутий досвід.

Сімейний лікар центру Тетяна Іваніщенко говорить, що пацієнти усе частіше звертаються до терапевтів не лише для вирішення соматичних проблем, а й з приводу проблем ментального характеру.

«В непростих умовах воєнного стану, люди, як ніколи, потребують психологічної підтримки. Завдяки програмі «Ти як?», ми можемо розпізнати у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям, а також надати первинну допомогу. Порушення сну, панічні атаки, приступи страху – це лише деякі з ознак, які вказують на необхідність звернення до свого сімейного лікаря», – сказала вона.

Допомагають своїм пацієнтам і медики Садівської громади. Весь персонал Центру первинної медико-санітарної допомоги також опанував курс за програмою BООЗ. Говорять, що в умовах війни населення неодмінно потребує додаткової уваги та турботи, тож отримані навички стають у нагоді при здійсненні прийому та наданні ментальної підтримки.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: