На Сумщині розпочинається операція зі збереження первоцвітів

19.02.2024

Щороку у зимово-весняний період в Україні проводиться природоохоронна операція, щоб упередити масове знищення підсніжників, черемши, конвалії, горицвітів та інших ранньоквітучих рослин, які попри заборону продовжують збирати на продаж.

Цьогоріч Інспекція проводитиме рейди в місцях їх зростання, а також в місцях продажу. Оскільки торгівля первоцвітами – це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом, тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі.

«Попереджаємо усіх охочих до «рослинного браконьєрства» про адміністративну відповідальність за порушення вимог природоохоронного законодавства:

– відповідно до ч.1 ст.88-1 КУпАП порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу, – тягне за собою накладення штрафу від 510 грн. до 1700 грн. з конфіскацією об”єктів рослинного світу чи без такої.

– відповідно до ч.2 ст.88-1 КУпАП ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 грн. до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

– згідно ст.90 КУпАП порушення вимог щодо охорони видів рослин, занесених до Червоної книги України (Погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, пошкодження), – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 грн. до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Якщо Ви виявили порушення нищення природної популяції первоцвітів – просимо повідомляти правоохоронців, зателефонувавши 102, та на «гарячу лінію» Інспекції за номером 0542-77-10-12», – йдеться в повідомленні Держекоінспекції в Сумській області.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: