Посол Чеської Республіки в Україні відвідав Конотоп

20.02.2024

Посол Чеської Республіки Радек Пех в Україні відвідав Конотоп, зокрема був у Конотопському транспортному управлінні та одній із п’яти шкіл, в яких за кошти Чеської Республіки обладнали укриття. 

Візит Посла Чеської Республіки в Україні до Конотопа збігся у часі з прощанням міста з воїном-захисником Андрієм Мікулінцевим. Радек Пех разом з третім секретарем Посольства Якубом Левандовські відвідали прощальну службу за загиблим у Соборі Різдва Пресвятої Богородиці.

Далі гості відвідали Конотопське транспортне управління. Впродовж року українська та чеська сторони реалізували проєкт, в результаті якого Конотопу передали трамвайні вагони та автобуси. Транспортували їх до України коштом Міністерства закордонних справ Чехії.

“Чеська Республіка і зокрема братнє, я сподіваюсь, скоро ми де-юре станемо містами-партнерами, місто Острава передало нам транспорт, про який ми тільки мріяли. Наше місто давно не бачило великих справжніх автобусів. Вони комфортні і зараз нам необхідні, тому що наші герої, які повертаються з фронту, бувають травмовані, покалічені. Автобуси з пневмопідвіскою, людині зручно зайти. Також дякуємо за трамвайні вагони. Кошти, що лишились в результаті проведення тендерної процедури з доставки трамваїв, можливо, укладемо додаткову угоду, щоб направити їх на адаптацію до нашої колії”, – зазначив міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

У Конотопі одна з найкоротших трамвайних систем в Україні. Її протяжність — 28 км, наразі діють три маршрути, як розповів директор комерційний комунального підприємства Сергій Тягній. Запуск курсування трамваїв у Конотопі був ініційований самими мешканцями, ними ж трамвайна система була збудована у 1949 році.

“Ми отримали кількома партіями 9 комфортабельних автобусів 10-ти і 12-метрових від м. Острава. А також 25 вагонів кінця 90-х років. Зараз вони пройдуть адаптацію і випустяться в м. Конотоп. За умовами договору в сьогоднішніх умовах, ми повинні виконувати 10 вагонів щоденно на лінії, але раніше, за радянських часів, водночас виходило 24-26 вагонів”, – пояснив Сергій Тягній.

За його словами, кілька днів тому в місті ухвалили рішення про введення електронного квитка. За 3-5 місяців він має запрацювати.

“Я не сподівався, що так буде емоційно сьогодні. Те, що я сьогодні побачив у храмі – це дуже важливо для мене і це показує, що нам потрібно допомагати до кінця Україні, неможливо зупинятися”, – зазначив третій секретар Посольства Якуб Левандовські.

Далі гості відвідали одну із п’яти шкіл, в яких у Конотопі за кошти Чеської Республіки обладнали укриття. У ліцеї №3, за словами його директори, нині навчаються 606 дітей. Раніше на місці укриття тут був тир.

“Зробили тут ремонт: демонтаж, монтаж підлоги, стеля, стіни, провели воду, зробили перегородки, щоб облаштувати туалети, медпункт. Тепер ми можемо працювати навіть не 50/50 на змішаній формі, а 80/20. В нас більша кількість дітей ходить на очне навчання”, – зазначив директорка Конотопського ліцею № 3 Ірина Карпенко.

За гроші міського бюджету, розповіла Ірина Карпенко, в укриття закупили меблі.

Посол Чеської Республіки підсумував свій візит в Конотоп: “Я впевнений, це не останній мій візит до міста. Ми повернемося так швидко, як це можливо. Ми сподіваємося на співпрацю. А також будемо тут і для того, аби насолодитися моментами життя. Чесно кажучи, я приїхав в маленьке містечко Конотоп, а бачу, що люди знаходять партнерів неначе у великому місті. Я буду захищати і підтримувати благополуччя в Україні”.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: